Világgazdaság

KGFB - Újra rekord és nagy vesztesek várhatóak

A biztosítók kétségtelenül több nehézséggel szembesültek 2009-ben és 2010-ben, mint az elmúlt 20 évben bármikor. Először a válság okozta visszaesés, az életbiztosítások adókedvezményének megvonása sújtotta az ágazatot, majd a különadó – áll a K&H elemzésében.

Az életbiztosítások terén a vártnál hosszabb ideig tart a visszaesés, a nem-életbiztosítási piacra az ingatlanpiac és a gépkocsi-kereskedelem folytatódó mélyrepülése hat negatív irányban. A nem-életbiztosítási oldalon aggodalomra ad okot, hogy a biztosított ingatlanok száma tovább csökkent a pusztító viharok és a rekordösszegű biztosítási kifizetések ellenére.

A K&H Biztosító korábbi piaci előrejelzésének megfelelően csökkent a nem-életbiztosítási szegmens díjbevétele 2010-ben. A nem-életbiztosítási szerződések száma minden biztosítástípus esetében csökkent, különösen a casco biztosításoknál. A fizetőképes kereslet visszaesése közvetetten a biztosítási szektorra is hat, hiszen a csökkenő piaci torta folyamatos árversenyt generál.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy idén rekordösszegű kifizetésekkel álltak helyt a biztosítók a több hónapon át tartó súlyos viharkároknál. Aggasztó, hogy a nagy nyilvánosságot kapott, súlyos viharkárok ellenére tovább csökkent a biztosított ingatlanok száma, mint azt a Mabisz napokban közzétett elemzése is kiemeli.

Ami a KGFB-t illeti, az autótulajdonosok fokozott költség-érzékenysége miatt várhatóan az ügyfelek jelentős része ellenőrizni fogja, hogy az aktuális díjánál talál-e jobbat. Nagy valószínűség szerint a váltók száma a tavalyi évhez hasonlóan újabb rekordot dönt, és elérheti akár a 1,5-2 milliót is, így a szegmens díjbevétele a jelentős idei zsugorodás után 2011-ben is tovább csökkenhet. A biztosítóváltás elsődleges hatása, hogy erőteljes átrendeződést hozhat a piacon; újra lesznek nagy nyertesek és vesztesek. Ha pénzügyi szempontból vizsgáljuk, a technikai eredmények romlottak, ezért a közeljövőben mindenképpen korrekcióra lesz szükség.– mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek