Világgazdaság

Az árak nőttek, a foglalkoztatottság csökkent az iparban

Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, és július és augusztus után tovább bővült a feldolgozóipar, noha ennek üteme már nagyon lelassult. A szezonálisan kiigazított index az idei kilenc hónapból hétszer jelzett növekedést, és a két összehúzódó hónapban alig maradt az index értéke el az 50,0 ponttól – a későbbi szezonális kiigazítások fényében még ez is változhat - Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság pénteken közzétett jelentésében.

A szeptember havi index 1,7 százalékponttal alacsonyabb az augusztusi értéknél (51,9). Szeptember általában kedvező hónap volt a korábbi években, csak 1998-ban, 2001-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, de azokban az években sem sokkal. A nyers BMI érték emelkedett augusztushoz képest.

Múlt hónapban négy kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többsége csökkent augusztushoz képest (csak a beszerzési mennyiség, a beszerzési árak, a szállítási átfutási idő és az indexei mutattak növekedést). Az augusztusi csökkenés után további 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (53,7), és ezzel már kilencedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (53,3) nőtt (2,6 százalékponttal) augusztushoz képest. A termelési mennyiség indexének (52,3) folyó havi értéke 3,0 százalékponttal kisebb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (71,4) ezúttal enyhén növekedett augusztushoz képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal.

A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenhatodik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (45,1) némileg javult, értéke 0,1 százalékponttal magasabb az augusztusinál, és az átfutási idők kisebb mértékű hosszabbodására utal. Szeptemberben a korábbi növekedés után hirtelen csökkenni kezdett a vásárolt készletek mennyisége. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (46,2) szeptemberben az előző hónapinál 4,1 százalékponttal alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (43,4) 5,7 százalékponttal lett kisebb, és ezzel a készletmennyiség rendkívül erősebb csökkenésére utal.

A külpiaci mutatók augusztushoz képest vegyesen alakultak. Az importindex (53,0) 1,3 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez. Az elmúlt hónapban még erős ütemben növekvő exportindex értéke (54,4) ezúttal lezuhant, és 8,3 százalékponttal lett kisebb, bár továbbra is az növekedésére utalva. A foglalkoztatási index (48,5) kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelzi a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 2,3 százalékponttal alacsonyabb lett az értéke.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) importChristine Lagarde logisztika Szurgut A Monetáris Tanács kamatdöntései 2010 OTP Goldman Sachs mutatók Volvo A szerkesztő ajánlja Fóris György Honda Audi Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Generali RFV Nyrt. Nouriel Roubini A második Orbán-kormány Soros György Toyota Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság Karrierklub Federal Reserve - Fed késztermék A munka világa statisztika Microsoft export Wall Street adó Mol készletezés Amerikai piac - napi elemzés Nicolas Sarkozy kgfb feldolgozóipar