Világgazdaság

Ennyit az egységes bankszabályokról?

A globális pénzügyi rendszer szabályozásán dolgozó Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) vezetője ma úgy nyilatkozott: a világ legnagyobb bankjaira vonatkozó követelmények országonként változnak majd.

Az FSB vezetősége ma Szöulban tanácskozott a szektor szabályozásáról. A Tanács hamarosan a G20 elé terjeszti elképzeléseit. Ugyanakkor a jelek szerint a szervezet lemondott arról, hogy egységes szabályokat alkosson a bankok számára. Mario Draghi, az FSB feje ugyanis a Bloombergnek úgy nyilatkozott: elkerülhetetlen, hogy a legnagyobb hitelintézetekre vonatkozó szabályok országonként változzanak.

A Bázeli Bizottság már előterjesztette saját, a bankokkal kapcsolatos elképzelését, amelyet a G20 tárgyal meg. Ugyanakkor az Egyesült Királyság, Svájc és az Egyesült Államok az ebben foglaltaknál szigorúbb követelményeket támasztana saját pénzintézeteinek. Az FSB közlése szerint felügyeli majd a nemzeti pénzügyi hatóságok működését a globális szinten is fontos szerepet betöltő bankok tekintetében.

A Bázel III keretei között a jelenlegi 4 helyett 9 százalékos Tier 1 tőkemutatóval kell rendelkezniük a világ bankjainak a Bázel-bizottság tervei szerint – számolt be a Reuters hírügynökség a német Die Zeit hetilap birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva. A 9 százalék harmadát a 2014 és 2018 között bevezetendő úgynevezett „védelmi tartalék” tenné ki, további 3 százalékot pedig egy anticiklikus tőketartalékban kellene felhalmozniuk a pénzintézeteknek abban az esetben, ha a bankfelügyelet ezt elrendeli.

Richter Gedeon Nyrt. infrastruktúra-fejlesztés 2010 Költségvetés 2012-2013 Bank FSB A második Orbán-kormány szabályozás G20 adó Magyar Telekom Nyrt. Fellegi Tamás bázel