Világgazdaság

Iszapkatasztrófa: nem lehet tisztára mosni a gyümölcsöket

A vörösiszapban lévő lúg a bőrre kerülve lassan szívódik be, lassan okoz sérülést a bőrön. Tüdőkárosodást akkor okozhat, ha valaki belélegzi. Esős idő lévén most a sár fröcskölése okozhat hasonló gondot - tájékoztatott Faludi Gábor, az Országos Tisztiorvosi Hivatal gyorsreagáló főosztályának vezetője.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

A tisztiorvosok egyelőre nem írják elő a maszk viselését. Ám azt javasolják, hogy a területen tartózkodók, mentésben dolgozók gumicsizmát, gumikötényt, hosszú és jól záró gumikesztyűt, szemüveget viseljenek, hogy az iszap ne kerüljön a bőrfelületre. A munka végeztével azonnal ruhát kell cserélni, bő, de nem fröcskölő vízzel alaposan le kell mosni a gumiruhákat. Faludi Gábor arra is figyelmeztet, hogy a települések kertjeiből ne szedjenek és fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt, mert azokat valószínűleg nem lehet tisztára mosni. Megtudtuk azt is, hogy a vörösiszap nehéz fémeket is tartalmaz, amelyek egy része toxikus, ami később fejtheti ki a hatását.


[enews_gallery id='437309']

motorola Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Deutsche Bank Pénzügyi és gazdasági válság Dominique Strauss-Kahn iszapkatasztrófa TriGranit OTP Allianz Biztosító A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Járai Zsigmond forintárfolyam Suzuki Matolcsy György autóipar A második Orbán-kormány Ajkai katasztrófa Soros György repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása Erdei Tamás MÁV-Cargo GDP-adatok Mol Európai Unió Cushman & Wakefield biztosítás gyümölcs ingatlanpiac A hét témája maszk infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon tisztiorvosokMicrosoft