Világgazdaság

Kiszáll az AIM a kgfb piacról: 60 ezer autósnak mondhatnak fel

Kiszáll a gépjármű felelősségbiztosítási piacból az AIM biztosító, érvényességi időtől függetlenül akár fel is mondja január elsejével a nála kötött mintegy 60 ezer szerződést. Hamarosan jön viszont egy román társaság, amelyik saját hazájában a magyar átlagdíjnak csupán 60 százalékán köti a felelősségbiztosítást. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás változás előtt áll: a motor űrtartalma helyett a teljesítmény alapú elszámolásra kell áttérniük a szolgáltatóknak. A biztosítók bizonytalanok, a változás hatásai ugyanis egyelőre kiszámíthatatlan. A kötelező díjakat évek óta „nyomottan” tartották, egymás alá ígérték a szolgáltatók, s ezt nem mindegyik vállalja tovább – áll a CLB Biztosítási Alkusz Kft. közleményében.

Nem hirdet új gépjármű felelősségbiztosítási díjat (kgfb) az AIM biztosító a hamarosan induló kampányban, várhatóan felmondja a nála kötött szerződéseket – becslések szerint csaknem 60 ezret -, függetlenül attól, hogy kinek, mikor van a fordulója. Vagyis, kiszáll a felelősségbiztosítási piacból, mert évek óta hallani, ezen a szinten nem éri meg tovább tartani a szolgáltatást, pedig ebből a kategóriából évente több mint egymilliárd forint bevétele volt.

A biztosítók minden fordulóidőszak előtti kampányban egymás alá licitálnak a díjakkal, s ezt pénzügyileg nem mindegyik képes elviselni. Most különösen nagy a kockázat, hiszen változik a kgfb számítás alapja, a kocsi motorjának az űrtartalma helyett a teljesítménye szerint kell meghatározni az új díjakat, s egyelőre nem tudni, hogy a reform mit eredményez majd.

Az új számítás bevezetése sok bizonytalanságot eredményez, némi kavarodást, eleinte kisebb káoszt okozhat a biztosítók körében is – reagált a hírre Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs és marketing igazgatója. Igaz, hogy a társaságok évek óta egymás alá licitálnak, s egyre nehezebben tartható a szint. A kgfb-vel kapcsolatban a biztosítók régóta hangoztatják, nem lehet ennél alacsonyabb díjakat kihozni, mert szakmailag vállalhatatlan, pénzügyileg pedig kockázatos.

Ha igaz a hír, hogy a hazai piacra betör, s az itt kialakult átlagdíjnak csupán 60 százalékán hirdet díjat az ASTRA román biztosító, akkor az mindent felboríthat, a következmény, az ügyfelek elvándorlásának mértéke kiszámíthatatlan – latolgat Németh. A CLB sok AIM ügyfél kgfb szerződését kezeli, nekik a cég kiemelten segíteni fog az átkötésekben. 

Németh Péter szerint a kilowatt alapú számításra átállás okán is nehezebben lesz áttekinthető a hazai kgfb díjak képe, mint ez idáig volt.

Autók műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság borbély gábor turizmus Környezetvédelem - Globalizáció philips British Petrol A szerkesztő ajánlja makroadatok Astra BKV alkuszBiztosítás ben bernanke Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam CLB Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák gépjármű Ajkai katasztrófa autó A KSH jelenti makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek Lufthansa Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac IMF-megállapodás GDP-adatok Magyar Telekom Nyrt. Befektetési lehetőségek Mol Európai Unió MGYOSZ Fővárosi ügyek önkormányzati választások Egyesült Államok Amerikai piac - napi elemzés EU aloldal biztosítás BÉT ingatlanpiac MÁV kgfb infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon