Világgazdaság

Urán rossz kezekben

Érdekességeket olvastunk a GEO magazinban arról, "mit tud" az urán, és mire lehet képes Oszama bin Laden, ha hozzájut?

A világszerte fellelhető magas fokon dúsított urán főként a hidegháború korszakából származik. A titkosszolgálatok jelentései szerint Oszama bin Laden uránt próbál beszerezni. És aki egyszer hozzájutott az egyébként atomreaktorokban használatos fűtőanyaghoz, az könnyen tud bombát készíteni.

Az urán azért különösen alávaló anyag, mert fegyvergyártásra alkalmas magas fokon dúsított formájában, ha még nem használták reaktorban, alig sugárzik, akár a kispárnánk alatt is tarthatjuk. Szakemberek állítása szerint egy olyan atombomba elkészítéséhez, amelyet Hirosimára dobtak le, mindössze 19 emberre, egy év barkácsolásra, és az alapanyagon kívül csupán internetes segítségre van szükség.

A veszély elhárítására az amerikai energiaügyi minisztérium egységet alapított, amelynek célja biztonságba helyezni a szuperhatalmak korszakának maradványait a 21. század új harcosai elől.

Állami Nyomda Nyrt. Autók Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság FHB NyRt. turizmus Moody's Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja makroadatok Sziget Fesztivál BKV IMF Nyugdíjkérdés Magyarországon Waberer's Holding Zrt. Külföldi lapvélemények Felmérések Atombomba autóipar Citigroup Elemzői vélemények A második Orbán-kormány Cashline Kft GKI Gyurcsány Ferenc repülés Reklám és Média béremelés makromutatók Részvénypiacok OMV Ausztria Hernádi Zsolt Google Inc. átlagkereset NGTT A munka világa urán fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Zöld ügyek futó péter IMF-megállapodás Befektetési lehetőségek Mol MVM EU aloldal biztosítás BÉT MÁV bankadó infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum)