Világgazdaság

Drágulhat a sör

A Carlsberg profitja ugyan a Kelet-európai térségnek köszönhetően jelentősen emelkedett, de a dán sörgyártó arra figyelmeztet, hogy a növekvő nyersanyagárak egyre fokozódó nyomást gyakorolnak az eredményekre.

Miközben Nyugat-Európában gyengélkedett a Carlsberg, a Kelet-európai térség egységesen javuló képet mutatott a harmadik negyedévben. A nettó profit 31 százalékkal emelkedett az utolsó három hónapban, de JØrgen Buhl Rasmussen vezérigazgató óvatos előrejelzést adott az év hátralévő részére és az árak emelkedésére figyelmeztetett, miután a nyersanyag-költségek továbbra is emelkednek - jelenti a Financial Times.

A Carlsberg számára a búza és az árpa áremelkedése mellett a szállítási árak is terhet jelentenek, a céget jelenleg csak a hosszú távú üzleti megállapodások védik a negatív hatásoktól. A befektetőket a nyersanyagárak mellett megrendítette az a hír is, amely szerint csökkent a dán cég oroszországi részesedése. A részvények árfolyama 5 százalékkal esett vissza, mivel a piac rossz jelként értékelte, hiszen a Carlsberg profitjának felét Oroszország termeli ki. A Carlsberg egyébként állítása szerint továbbra is bízik az orosz piacban és a mindössze 1,3 százalékos piacvesztést az árazás módosításának időzítésével indokolja.

 

drágább profit áremelkedés Carlsberg piac sör