Világgazdaság

Íme, a hét vesztese

Az átlagosnál jóval alacsonyabb forgalomban mérsékelten változtak a részvényárak az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 23.205,45 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 58,76 ponttal, 0,25 százalékkal csökkent az értéke.

Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.978,44 ponttal, 9,3 százalékkal áll magasabban. A BÉT elmúlt heti teljesítményét a főbb részvénypiacok az előző héthez hasonlóan továbbra is kiváró hangulata határozta meg. A befektetők várták az amerikai időközi választásokat és a Fed szerdai gazdaságélénkítő döntését.

A csomag 600 milliárd dolláros kötvényvásárlást ígért a következő 8 hónapban, havi 75 milliárdos részletekben. A részvénypiac csütörtöki mozgása alapján úgy tűnt, a piac díjazza a likviditás bővülését - a héten ezen a napon volt csak 20 milliárdot meghaladó a BÉT forgalma -, a pénteki tőzsdenapon azonban a budapesti részvénypiacon a visszarendeződés jelei mutatkoztak, és nagy kérdés, hogyan mozdul tovább a piac.

A pénteken nyilvánosságra került nagyon kedvező amerikai foglalkoztatási adatok ugyan nyugtatják a piacokat, a Fed gazdaságélénkítő csomagja azonban hosszabb távon nem jó üzenet a dollárnak, amely el is kezdett gyengülni, de pénteken ez már nem folytatódott. Az MTI által megkérdezett szakértők a CIB elemzőivel együtt kérdésnek tartották, meddig tarthat a pozitív hangulat, az Equilor Befektetési Zrt. szakértője szerint akár folytatódhat is a pénteki korrekció lefelé, a CIB ugyanakkor azt emelte ki, hogy markáns tényező egyelőre nem gátolja a további emelkedést.

A CIB Bank heti összefoglalójában azt írta: a Telekom lett a hét nyertese a BUX-on belül, közel 5 százalékos emelkedéssel. A növekedés már a csütörtöki gyorsjelentést követően megindult, de a jelentés hiába hozott pozitív meglepetést, az osztalékfizetésről szóló konkrét információk hiányában nem követte további emelkedés. A cég jelentős eredménytartaléka lehetővé tenné ugyan a 74 forintos kifizetését a következő néhány évben, de 2011-től már igen nagy a valószínűsége, hogy ez alatti - ám a CIB elemzőinek véleménye szerint 54 forint feletti - összegre számíthatnak a befektetők a különadó miatt.

Az Egis mellett a Mol veszített legtöbbet az értékéből, és továbbra is gyenge, lefelé mutató a A kis papírok közül egyedül a PannErgynél volt jelentősebb mozgás. A cég a szerdai zárás után közölte negyedéves eredményét, amely 10 százalékos profitnövekedést hozott annak ellenére, hogy a közelmúlt sikeres fúrásainak várható bevételeit még nem tartalmazták a számok.

A vezető részvények árfolyama vegyesen változott: az OTP stagnált, a Magyar Telekom erősödött, a Richter árfolyama emelkedett, az Egisé csökkent, ahogyan a Mol is csökkenéssel zárta a hetet. Az OTP tartotta az egy héttel korábbi, 5.800 forintos szintet. A Mol 20.450 forintot ért pénteken záráskor, ami 300 forinttal kevesebb az előző pénteki árnál. A Magyar Telekom árfolyama 5,68 százalékkal 595 forintra nőtt. A Richter 0,65 százalékkal erősödött, 46.800 forinton zárta a hetet. Az Egis árfolyama 2,66 százalékkal 22.325 forintra csökkent.

Az összforgalom 55,64 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki. A Magyar Telekom 18,34 százalékkal, a Mol 13,73 százalékkal, a Richter pedig 8,93 százalékkal részesedett.

Airbus osztalékfizetésGazdák és termelők BÉT - Napi események 2010 Lakossági energia és üzemanyagárak OTP turizmus Adidas Gazdasági Versenyhivatal A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Járai Zsigmond Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Apple Citigroup Elemzői vélemények AXA Bank Europe Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Gyurcsány Ferenc autó Axel Springer makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása BUX fogyasztási cikkek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac értéktőzsde Szakszervezet - Érdekképviselet G20 adó Mol Európai Unió Világbank Telekom részvénypiac Facebook EADS Gazprom kgfb bankadó elemző