Világgazdaság

A diabétesz egyik oka az egészségtelen élet

November közepén tartották a diabétesz-világnapot, amelyet 1991 óta a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation – IDF) javaslatára minden évben megrendeznek. Azért választotta az IDF november 14-ét, amelyet az ENSZ is megerősített, mert 1891-ben ezen a napon született Frederic Banting. Ő és munkatársai 1921-ben fedezték fel a torontói egyetemen az inzulint. 1922-ben alkalmazták először embernél és mentették meg vele az első beteg, Leonard Thomson életét.

Az inzulin felfedezésének jelentőségét mutatja az a tény is, hogy 1923-ban ezért az orvosi élettani Nobel-díjjal jutalmazták a felfedezőket, Frederic Bantingot és John MacLeodot. Banting és MacLeod a díjukat megosztották a felfedezésben nagyon fontos szerepet játszó Charles Besttel és James Collippal.


Mi is az inzulin, és mi az a diabétesz?

Az inzulin az egyedüli hormon a szervezetünkben, mely csökkenteni tudja a vércukor, a glükóz szintjét. A hasnyálmirigy ún. béta-sejtjeiben termelődő inzulin azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy az érzékeny szövetek számára lehetővé teszi a glükóz felhasználását, tárolását. Amenynyiben nincs jelen kellő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy a termelődött inzulin nem hat megfelelőképpen, akkor a vércukor szintje megemelkedik, cukorbetegség alakul ki. A cukorbetegséget, a diabetes mellitust már az ókorban leírták, de a múlt század végéig ritka betegségnek számított. Évszázadok óta észlelték a betegség két fő formáját, az ún. 1-es és 2-es típusú diabéteszt.


A 2-es típusú („időskori”) diabétesz

A betegek mintegy 90 százaléka 2-es típusú diabéteszes. Rájuk az jellemző, hogy a betegség inkább idősebb korban jelentkezik, a tünetek sokáig hiányoznak vagy enyhék. A 2-es típusú cukorbetegeknél sokáig kimutatható az inzulintermelés, de azért emelkedik a vércukorszint, mert az inzulinnal szemben érzéketlenné, rezisztenssé válnak a szövetek. A betegek többsége elhízott, hipertóniás. A kezdetben csak mérsékelten emelkedő vércukorszint akár évekig nem okoz közvetlenül panaszt, de sajnos a diabéteszre jellemző szövődmények már ekkor kialakulhatnak. Ezen betegek számára sokáig elégséges lehet a megfelelő diéta vagy szájon át adható gyógyszer, de nagyon gyakran szükséges az inzulin bevezetése, mert hatástalanná válnak a gyógyszerek.


Az 1-es típusú diabétesz

Az ún. 1-es típusú, korábban fiatalkori diabétesznek mondott cukorbetegség általában gyermek- vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Jellemző, hogy rohamos gyorsasággal jelentkeznek a magas vércukorszintre jellemző tünetek, így a gyakori vizelés, szomjúságérzés, viszketés, jelentős fogyás. Ezen betegeknél az ún. autoimmun-gyulladás elpusztítja az inzulintermelő béta-sejteket, és ezért alakul ki a cukorbetegség. Az 1-es típusú diabéteszesek számára életmentő az inzulin, annak felfedezését megelőzően a betegség kialakulása után pár hónappal vagy héttel a betegek meghaltak.


A diabéteszszindróma

A két leggyakoribb, a fentiekben röviden ismertetett mellett több tucat egyéb fajta cukorbetegség is ismert. Ezek közös jellemzője a kórosan magas vércukorszint, de egyéb tulajdonságaikban eltérnek egymástól. Többek között kiemelkedő a terhesség során felismert, a gesztációs diabétesz fontossága és annak szűrése. Néhány speciális, genetikailag meghatározott diabétesztípusban ma már előre meghatározható, hogy ki örökli majd a cukorbetegséget, és a genetikai eredmények egyénre szabott kezelést tesznek lehetővé.


A betegség szövődményei

A diabetes mellitust az emelkedett vércukorszint mellett nem megfelelő kezelés esetében a szövődmények kialakulása jellemzi. A 2-es típusú cukorbetegeknél a nagyérszövődmények a jellemző komplikációk, így a stroke, a szívinfarktus, a koszorúér-betegség, a perifériás érbetegség. A diabétesz felfogható úgy is, mint egy felgyorsított érelmeszesedés. Az 1-es típusú cukorbetegségre inkább a „kisérszövődmények” jellemzők, így a szem-, vese- és idegi komplikációk. Amennyiben nem megfelelő a cukorbetegek kezelése, úgy sajnos romlik az életkilátásuk és életminőségük a szövődmények miatt. A fejlett országokban a végstádiumú veseelégtelenség, a vakság, az alsó végtagi amputációk leggyakoribb oka a diabétesz.


A diabéteszpandémia

A szövődmények súlyossága mellett a diabétesz gyakorisága határozza meg a betegség népegészségügyi jelentőségét. Ma már diabétesz-világjárványról, pandémiáról beszélhetünk. A korábban ritkának tartott betegség rohamosan terjed, ennek egyik oka nagy valószínűséggel az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód. A számok drámaiak. Az IDF 2010-ben 285 millióra becsülte a cukorbetegek számát. Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy 2030-ban már 438 millió cukorbeteggel számolhatunk. Az Egyesült Államokban például a lakosság kb. 8 százaléka, mintegy 23,6 millió fő cukorbeteg, több mint 90 százalékuk 2-es típusú diabéteszes. Hazánkban is gyorsan nőtt a cukorbetegek száma az elmúlt néhány évtizedben, ma 600-700 ezerre becsülhető. Általában jellemző, hogy az érintettek fele nem is tud a betegségéről. Az említett világjárvány jelentőségét az ENSZ is felismerte, és a nem fertőző betegségek közül először a diabéteszről hozott határozatot 2006-ban. Ebben a – 2006. december 20-i, 61/225 számú – határozatban felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki nemzeti megelőző és kezelési stratégiákat a cukorbetegség elleni küzdelem érdekében. Ennek nyomán már számos országban megszületett a megfelelő stratégia. Nagyon fontos a korai felismerés, ennek érdekében a veszélyeztetettek, így például a 40 év felettiek, az elhízottak, a hipertóniások, a terhelő családi kórelőzménnyel bírók, a magas vérzsírszinttel élők szűrése. Magyarországon adottak a sikeres kezelés feltételei.


A betegség kezeléséről

A betegség kialakulása után alapvető az életmód megváltoztatása, a megfelelő mozgás, táplálkozás, diéta. Hazánkban rendelkezésre állnak a cukorbetegség elleni legmodernebb gyógyszerek, a legmodernebb inzulinkészítmények, a legmodernebb inzulinadagoló tollak, inzulinpumpák és vércukormérők. A kezelés szerves része a vércukor-önellenőrzés, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg a megfelelő vércukorértékéhez igazítsa az étrendjét és például az inzulinadagját. A cukorbetegség a legtöbb krónikus betegségtől eltér abból a szempontból, hogy a kezelés egyik legfontosabb eleme a páciensek oktatása, edukációja. Ennek során az egészségügyi dolgozók, nővérek, betegoktatók, dietetikusok, orvosok átadják azokat az ismereteket a pácienseknek, melyeket sikeresen alkalmazva ez a betegség jól kezelhető. A kezelés csapatmunka, és ebben részt vesznek a társszakmák is, így többek között a szemészek, nefrológusok, ideggyógyászok, hipertonológusok. A csapatnak természetesen a beteg a legfontosabb tagja. Nemcsak a „vércukrát kezeljük”, hanem fontos a megfelelő vérnyomás-, vérzsírértékek biztosítása is, a kezelést egyénre szabottan szükséges megtervezni.

Gyógyítani a diabéteszt ma még nem tudjuk, de a legfontosabb eszközei adottak a sikeres kezelésnek, amely lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek is teljes életet éljenek, sikeresek, boldogok legyenek a családjukban, munkájukban. A kezelésben a beteg nemcsak passzív módon vesz részt, mint a legtöbb kezelésnél, hanem aktívan is. Sajnos a nagyon fontos páciensoktatás ma nem kellően elismert. A kezelés költségei között az erre fordított tudást és energiát ma még nem ismerik el. Egyedülálló Magyarországon a nagy tudású diabétesz-szakápolók, a cukorbetegség kezelésével speciálisan foglalkozó orvosok, a diabetológusok képzése is. Ezen posztgraduális oktatásokat a Magyar Diabetes Társaság koordinálja, szervezi. Magyarországon kiemelkedő minőségű vércukormérő készüléket gyárt egy hazai vállalat. A leírtak szerint tehát adottak hazánkban a sikeres kezelés feltételei, de tovább kell fokozni a páciensek oktatásának hatékonyságát, gyakoriságát, a betegség megelőzése és korai, megfelelő kezelése a siker kulcsa.


Mit tehetünk a megelőzésért?

A diabétesz elleni küzdelem egyik legfontosabb területe az egészséges életmód, mozgás, étkezés propagálása, megtanítása lehet. A jelenlegi iskolai tananyagokból ez hiányzik. Sajnos az életünket elárasztó reklámok gyakran az egészségre káros élelmiszerek fogyasztására ösztönöznek. A rengeteg cukrot, állati zsiradékokat tartalmazó élelmiszerek ugyanúgy károsak, mint a dohányzás. A cukrozott üdítők, kólák, hamburgerek és a gyorséttermek termékei jórészt egészségtelenek. A hagyományos magyar konyha ezeket az összetevőket nem ismerte, a hazai élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek felhasználásával igenis kialakítható egészséges táplálkozás. Fontos, hogy a gyermekek, fiatalok már korán elkezdjék a mozgást, a sportot, és így elkerülhetik a hízást. Az újabb és újabb hatékony gyógyszerek, az újabb és újabb, kezelést segítő eszközök nagyon fontosak, de a diabéteszre is igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. A magyarországi feltételek közül a szellemi kapacitás kiemelkedő, és az élelmiszereink az egészségesebb táplálkozásban is segíthetnek. Ha az emberek tudatosan választják az egészséges életmódot, táplálkozást, ha egészségtudatos módon részt vesznek szűrővizsgálatokon, akkor javítható a társadalom egészségi állapota, csökkenthető a cukorbetegek száma.


A kék karika

A diabétesz nemzetközi szimbóluma egy kék karika, amely jelképezi a diabétesz elleni erőfeszítéseket, küzdelmet. Ez a karika felhívja a figyelmet a diabétesz elleni cselekvésre, ez szimbolizálja az ellene folytatott harcot. A kék karika az IDF szimbóluma, de mindenki használhatja az említett ismeretek tükrében. Mindenki tehet a diabétesz ellen.


Források, további információk: www.idf.org, www.diabet.hu, www.diabetologia.hu


A szerző diabetológus szakorvos

K&H Bank Zrt. Orbán Viktor A második Orbán-kormány Sarkadi Szabó Kornél Magyar Telekom Nyrt.