Világgazdaság

Ellentmondó létszámadatok

Leépítést hozott a banki különadó és a válság a hitelintézetek többségének

Az idei esztendő harmadik negyedévében még nőtt a banki alkalmazottak száma Magyarországon, a negyedikben viszont két nagyobb kereskedelmi bank is jelentős létszámleépítést tervez. Az Erste Bank 181, a K&H Bank 215 fős létszámcsökkentést irányzott elő. Több hitelintézet már korábban szűkítette apparátusát, így 2007 óta 9,1 százalékkal dolgoznak kevesebben a bankszektorban.
Az Erste Bank az idei utolsó negyedévben 2741 főről 2560-re csökkenti létszámát – közölte lapunkkal a hitelintézet. Ez a harmadik negyedév végéhez képest 6,6, az előző év végéhez viszonyítva 7,7 százalékos leépítés. A létszámcsökkentést a banknál úgy kommentálták: a korábban évekig sikeres költséghatékonyságra épülő üzleti stratégia egészen a legutóbbi időkig lehetővé tette számukra, hogy elkerüljék a – szektorban egyébként bevett válságkezelési reakciónak számító – létszámcsökkentést. A bankadó kivetése azonban kényszerhelyzet elé állította a társaságot, hiszen olyan rendkívüli terhet jelent számára, amely a hoszszú távú stabil működését is veszélyeztetheti.
A K&H bankcsoport idei harmadik negyedéves gyorsjelentésekor közölték, hogy a bankadó nagysága és kivetésének ideje arra kényszeríti a csoportot, hogy rendkívüli költségmegszorító intézkedéseket tegyen és 215 fővel csökkentse dolgozói létszámát. A K&H Biztosító is 22 fővel csökkenti a létszámot.

Tavaly 335, az idén 356 fővel csökkent az alkalmazottak létszáma a Budapest Banknál. A hitelintézetnél arra számítanak, hogy az idén 2820 fő lesz az átlagos létszám, ez tavalyhoz képest 11,2, 2008-hoz képest pedig 19,7 százalékos csökkenést jelent. Bár több üzleti területen is növekedést tervez a bank, mégis azzal számol, hogy a 2010-es létszámmal oldja meg a megnövekvő feladatokat.
Az idén növelte alkalmazottainak számát az OTP Bank. A legnagyobb hazai hitelintézet magyarországi leányvállalata azonban már tavalyelőtt 305, tavaly pedig 369 fővel karcsúsította az apparátusát, ez összességében 9,2 százalékos leépítést jelentett. A hitelintézet számításai szerint további lényegi létszámváltozásra nincs szükség. Ugyanakkor a csoport oroszországi leánybankja üzleti aktivitásának növekedése 2-2,5 százalékos létszámbővítést indokol.
A 2008-ban kirobbant válságot követően több lépésben csökkentette alkalmazottainak számát a Raiffeisen Bank. Először egy 315, majd mintegy 400 fős létszámcsökkentésről szóltak a hírek. A két lépés összesen mintegy 20 százalékos leépítést jelentett, ez belső szervezeti átalakításokkal és a fiókhálózat szűkítésével járt együtt. A CIB Banknál pedig 360 fő elbocsátásról jelentek meg információk. Az átlagosnál is jobban érintette a válság a hitelintézetek leányvállalatait, különösen a lízingcégeket.
Annak ellenére, hogy az utóbbi két évben szinte folyamatosan újabb és újabb banki létszámcsökkentésekről és leépítésekről szóló hírek kerültek nyilvánosságra, konszolidálódni látszott a szektorban dolgozók száma. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által nyilvánosságra hozott adatok szerint 2008-ban 34 104 fővel tetőzött a bankszektorban dolgozók száma. Egy évvel később viszont 2944 fővel, 4,4 százalékkal kevesebben dolgoztak az ágazatban. Tavaly azonban már 54 fővel volt nagyobb az átlagos létszám, és az idei első három negyedév átlaga sem hozott érdemi csökkenést.
A konszolidációt még jobban alátámasztja a negyedéves adatok vizsgálata. Jelentős, 9 százalékos visszaesés történt az alkalmazottak számában 2008 és 2009 negyedik negyedéve között. Azóta viszont szinte változatlan a létszám, sőt 2010 harmadik negyedévében még növekedés is volt. Önmagában az Erste Bank és a K&H Bank 396 fős leépítése is csak 1,3 százalékos létszámcsökkentéssel jár majd. Azt viszont még nem tudni, hogy a többi hitelintézet hogyan reagál a bankadó bevezetése miatt fellépő veszteségekre.

EKB OTP Mitsubishi A szerkesztő ajánlja Dávid Ibolya Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Matolcsy György A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban Barcza György Wall Street bankok leépítés Mol Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés Tölgyessy Péter pszáf kgfb bankadó Kopint-Tárki tömegközlekedés