Világgazdaság

Már Kína is az EU miatt aggódik

Kína felszólította az európai hatóságokat, hogy erőteljes ígéreteiket váltsák tettre, és mutassák meg, hogy képesek megfékezni az euróövezet adósságproblémáit és mihamarabb kihúzni az euróövezetet a válságból.

Kína a 2,65 ezer milliárd dollárnyi tartalékainak egy (ismeretlen nagyságú) részét euróba fektette be euróba, és most jelezte, hogy támogatja az európai hatóságok eddig tett intézkedéseit a régió adósságproblémáinak megfékezésére. Ám azt is egyértelművé tette, szeretné, ha az eddig tett intézkedések nagyobb eredménnyel járnának – tudósít a Reuters.

"Nagyon aggódunk amiatt, vajon az európai adósságválságot kézben lehet-e tartani" - hangoztatta Chen Daming kínai kereskedelmi miniszter egy kínai-EU kereskedelmi találkozón Pekingben. "Azt akarjuk látni, vajon az EU képes-e megfékezni a szuverén adósságkockázatokat és vajon a konszenzust át lehet-e alakítani tényleges tetté, lehetővé téve, hogy Európa mihamarabb kikerüljön a pénzügyi válságból, mégpedig jó formában" – tette fel a kérdést a miniszter.

Kína októberben felajánlotta a súlyos adósságválsággal küszködő Görögországnak, hogy vásárol államkötvényeiből, a múlt héten pedig a portugál vezetés arról számolt be, hogy Peking segítséget ígért az euróövezeti tagországnak a pénzügyi válság enyhítéséhez. Sajtójelentések szerint Kína arra tett ígéretet, hogy 4 milliárd euró értékben vásárol portugál állampapírokat.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) OTP Alapkezelő Zrt. elemzések - Gazdaság és Pénzügy PSZÁF Reuters emfesz turizmus A szerkesztő ajánlja makroadatok államadósság forintárfolyam Magyar EU-elnökség Külföldi lapvélemények Felmérések influenza Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Gyurcsány Ferenc autó Simor András EU Adósságválság az EU-ban Bartha Attila makromutatók A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Microsoft euró Mol Európai Unió Fővárosi ügyek EU aloldal adósságválság BÉT GE Hungary Fellegi Tamás bankadó econet.hu Nyrt. Adórendszer Magyarországon