BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Kína is az EU miatt aggódik

Kína felszólította az európai hatóságokat, hogy erőteljes ígéreteiket váltsák tettre, és mutassák meg, hogy képesek megfékezni az euróövezet adósságproblémáit és mihamarabb kihúzni az euróövezetet a válságból.

Kína a 2,65 ezer milliárd dollárnyi tartalékainak egy (ismeretlen nagyságú) részét euróba fektette be euróba, és most jelezte, hogy támogatja az európai hatóságok eddig tett intézkedéseit a régió adósságproblémáinak megfékezésére. Ám azt is egyértelművé tette, szeretné, ha az eddig tett intézkedések nagyobb eredménnyel járnának – tudósít a Reuters.

"Nagyon aggódunk amiatt, vajon az európai adósságválságot kézben lehet-e tartani" - hangoztatta Chen Daming kínai kereskedelmi miniszter egy kínai-EU kereskedelmi találkozón Pekingben. "Azt akarjuk látni, vajon az EU képes-e megfékezni a szuverén adósságkockázatokat és vajon a konszenzust át lehet-e alakítani tényleges tetté, lehetővé téve, hogy Európa mihamarabb kikerüljön a pénzügyi válságból, mégpedig jó formában" – tette fel a kérdést a miniszter.

Kína októberben felajánlotta a súlyos adósságválsággal küszködő Görögországnak, hogy vásárol államkötvényeiből, a múlt héten pedig a portugál vezetés arról számolt be, hogy Peking segítséget ígért az euróövezeti tagországnak a pénzügyi válság enyhítéséhez. Sajtójelentések szerint Kína arra tett ígéretet, hogy 4 milliárd euró értékben vásárol portugál állampapírokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.