Világgazdaság

Veszik a magyar adósságpapírokat, de valami nem stimmel...

Az ÁKK kincstárjegyeket bocsátott ki, a hozam minimálisan emelkedett, és a túljegyzés mértéke kétszeresnél is több volt. A hozamok azonban nagy tartományban szóródtak.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egy év lejáratú kincstárjegyeket adott el. Az elsődleges forgalmazók 86,35 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek be a papírokért, melyből az ÁKK az eredetileg tervezett 40 milliárd forintnyi kincstárjegyet adott el. A lefedettség több mint kétszeres volt.

A minimális hozam 5,3 százalékon alakult, a maximális hozam 6,15 százalék lett, az átlaghozam 6,1 százalék. A hozam 5 bázisponttal emelkedett az előző hasonló futamidejű kibocsátás átlagánál.

A hozamok 85 (!) bázispontos intervallumban szóródtak.

A hozamok igen nagy tartományban szóródtak, a piaci szereplők körében vélhetően nagy bizonytalanság lehet. A fiskális és monetáris kondíciók előrelátása is romolhatott: a költségvetési politika „váratlan” lépéseket tett az elmúlt időszakban, a Magyar Nemzeti Bank kamatemelésére pedig szinte senki nem számított.

Az ÁKK változó kamatozású 5 éves lejáratú állampapírokat is értékesített: a tervezett 5 milliárd helyett 4,5 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő, az elsődleges forgalmazók 12 milliárdnyit vettek volna.

BÉT - Napi események 2010 OTP Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja makroadatok Audi DKJ Dávid Ibolya Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Generali Matolcsy György A második Orbán-kormány kibocstás Wolfgang Schauble Adósságválság az EU-ban ÁKK makromutatók diszkontkincstárjegyPSZÁF mezőgazdaság Államadósság Kezelő Központ kincstárjegy AIG Inc. adó aukció Európai Unió PSA Peugeot Citroen JPMorgan tömegközlekedés