Világgazdaság

30-40 milliárd forintot gyűjthet be Leisztinger Tamás

Jászai Gellért, az SCD Group tulajdonosa vásárolja meg Leisztinger Tamás Hunguest Hotels Zrt. (HH) tulajdonát – írja a Figyelő holnapi számában.

Az ügylet értékét egyelőre pontosan nem ismerni. Az opciós árat jövőbeli bevételi, nyereségességi, eladósodottsági mutatókhoz, valamint a cég készpénzállományához kötötték, ezért ennél többet csak az opció sikeres lehívása után tudhatunk meg – tájékoztatott Jászai Gellért.

Jászai tervei szerint középtávon nemzetgazdasági szempontból is jelentős, a magyar vendégéjszakák 15-20 százalékát magáénak tudó turisztikai vállalatot építene fel.

A Balaton Fejlesztési Programban az elmúlt három évben ugyan alig történt érdemi lépés, ám ezt Jászai a válsággal magyarázza. A forráshiányos időszakot előkészítésre fordították az SCD-nél bármelyik fontosabb balatoni projekt szinte azonnal indulhat, amint a finanszírozási és a piaci feltételek kedvezővé válnak. Jászai reményei szerint 2011-ben reálisan két-három beruházás is startolhat, de hogy melyik, annak megjelölésére nem vállalkozott.

A felek tájékoztatása szerint a könyvekben 9,5 milliárd forintos értékben jelenik meg a Hunguesthez kapcsolódó, pénzmozgással nem járó első részvénycsere. Az ügylet második fázisának lezárultával Leisztinger Tamás teljesen kiszállna a HH-ból, így összességében 30-40 milliárd forintot tehetne zsebre, írja a Figyelő. Az üzletember tervei szerint ebből a bevételből egyebek közt magyar agrárbefektetéseit szeretné növelni.

Arra a kérdésre, hogy Jászai Gellért hogyan kívánja előteremteni az opciós szerződésben szeptember végéig esedékes, több tízmilliárdos vételár fedezetét egyelőre nem kapott választ a Figyelő. Jászai azt is el tudná képzelni, hogy az állam szerepet vállal a társaság tervezett fejlesztéseiben, vagy a cég esetleges terjeszkedésében. Mint mondja, régiós turisztikai óriáscég lehet a vállalkozás, amelyet kedvező piaci hangulat esetén két éven belül tőzsdére vinnének.

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy emfesz Jászai Gellért eladás turizmus közbeszerzések Gyógyítás-finanszírozás makroadatok Lakossági energiaellátás Szociális kiadások Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Hunguest Hotels Magyar EU-elnökség Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Leisztinger beruházásLeisztinger Tamás A második Orbán-kormány Bűnügyek katasztrófák Gyurcsány Ferenc A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Karrierklub Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac értékesítés befektetés Budapest Airport Európai Unió Állami Számvevőszék Piacbefolyásoló adatok EU aloldal Euróbevezetés biztosítás BÉT infokommunikáció Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon