Világgazdaság

Esélyt kapott a sertéságazat

Csökkentheti a hazai gazdák gondjait a németországi export

Élelmiszeripar. Miután Németországban közel ötezer állattartó helyet zártak be a dioxinbotrány következtében, valószínű, hogy húshiány keletkezik a piacon. Ezért Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke azt javasolta a magyar hústermelőknek, hogy a német piacon támadó űrt töltsék be biztonságos, egészséges termékeikkel. Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke pedig úgy véli, hogy a németországi sertéshús, illetve húskészítmények felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozása esélyt adhat a hazai sertéstartók gondjainak enyhítésére.

A német sertéstartók ugyanakkor komoly bajba kerültek: országukban mintegy 40 százalékkal csökkentek a sertésárak, és a gazdaszövetség, a DBV szerint az árzuhanás a tenyésztő vállalkozások fennmaradását is fenyegeti. Ágazati elemzők úgy tartják, hogy a dioxinbotrány összesen mintegy 100 millió euróval károsítja meg a német gazdákat, részben az érintett termékek árának csökkenése, részben az állattenyésztő telepek bezárása miatt. Ezért a német kormány bejelentette, hogy alacsony kamatú áthidaló hitelekkel segítik az átmeneti likviditási gondokkal küzdő gazdaságokat.

Franciaország már külön EU-segély folyósítását kérte az uniós sertéságazat számára, és az európai takarmányipari szövetség (FEFAC) ugyancsak megkongatta a vészharangot. A szervezet szerint az uniós sertéságazat az összeomlás közelébe került. A magas takarmányárak és a nyomott húsárak már amúgy is válsághelyzetet idéztek elő, ezt tovább súlyosbította a német dioxinbotrány, amely a német visszafogását, illetve az ottani fogyasztás ugrásszerű csökkenését eredményezte.

Az agrártárca tájékoztatása szerint az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került dioxinnal szennyezett tojás vagy hús, illetve húskészítmény. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ugyanakkor elrendelte, hogy minden vállalkozás saját költségén köteles megvizsgáltatni a 2010. november 12. után beérkezett német származású friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve a Németországból származó élő sertésből származó hús dioxintartalmát. A termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel, ha a magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult.

A németországból közvetlenül nem importáló Auchan és Spar csupán a laborvizsgálat eredményével együtt fogadja be az árut beszállítóitól, a Tesco pedig azt közölte lapunkkal, hogy az első hírek hallatán minden Németországból származó hústerméket beszedtek a polcokról a vizsgálatok lezárultáig. VG

motorola Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság Deloitte A Monetáris Tanács kamatdöntései Audi Hungaria Motor Kft. Opel Magyarország Járműgyártó Kft. british airways OTP A szerkesztő ajánlja makroadatok LMP-ügyek Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Magyar EU-elnökség influenza Apple Elemzői vélemények Bayer Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó Toyota makromutatók Google Inc. mezőgazdaság fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Tarlós István T-Csoport Szakszervezet - Érdekképviselet Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek Amerikai piac - napi elemzés Facebook Euróbevezetés ingatlanpiac Csaba László Egészségügy - Gyógyítás tömegközlekedés