BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hegymenetben a bérgyártás

A globális összeszerelők magyar üzemei további megrendelésekre számíthatnak.

A szerződéses elektronikai gyártással (EMS) foglalkozó vállalatok 2015-re már több mint 230 milliárd dollárnyi világpiaci megrendeléseken osztozhatnak – így összegzi előrejelzését az amerikai Global Industry Analysts Inc. Hozzáteszi, az iparág szereplői a várható nagyarányú növekedést a nagy népességű és gyorsan fejlődő országok – Kína, Brazília, Oroszország és India – elektronikai cikkek iránti fokozódó keresletének köszönhetik.

Az EMS-profil az egyik leggyorsabban bővülő területe az elektronikai iparnak. A márkagyártók ma már nemcsak az eszközök összeszerelését adják bérbe, hanem a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatást is.

Budapesten évek óta létezik hasonló jellegű szolgáltatóbázisa a Flextronicsnak. Itt logisztikai feladatokat, illetve javítói tevékenységet végeznek a legnagyobb megrendelőknek – válaszolta korábban lapunk megkeresésére Hetényi Márk, a szingapúri Flextronics regionális pénzügyi vezetője. Hozzátette: ez a tevékenység jelentős részben az üzemekben igényelt szerelősori munkánál magasabb képzettségű munkaerőre épül. A fővárosi gyáregységben tavaly az újabb nemzetközi megbízások nyomán több száz fős bővítést hajtottak végre. Van szolgáltatói profilja a többi nagy nemzetközi bérgyártó magyarországi üzemének is. Ezt főként az itt készülő okos telefonok, számítástechnikai eszközök kapcsán veszik igénybe a márkagyártók.

Magyarországon a rendszerváltás után jelentős kapacitásokat épített ki a szerződéses elektronikai ipar, amely évekig két számjegyű növekedést mutathatott fel. A globális recessziót 2009-ben az itteni üzemek is megérezték, a helyzet 2010-ben többé-kevésbé normalizálódott, a hazai cégvezetők optimisták a további kapacitásokkal kapcsolatban is.
Magyarországon az elektronikai ipar jelenleg több mint 90 ezer főt foglalkoztató iparág, amely bér- és saját márkás gyártást egyaránt magában foglal, szereplői túlnyomórészt nemzetközi nagyvállalatok, de mellettük a magyar tulajdonosi hátterű Videoton is európai méretekben meghatározó szereplővé tudott válni.

Az utóbbi években az iparágban a magasabb hozzáadott értékű, nagyobb szaktudást igénylő termelés került Magyarországra, ennek következtében az átlagbér is növekedett. Gyártótól függően a szerelősoron dolgozók fizetése bruttó 100–120 ezer forint között mozog, a kezdő mérnöki fizetés 220–230 ezer forint közé tehető.

Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője szerint Magyarországnak arra is van esélye, hogy Távol-Keletre települt bérgyártó kapacitásokat szerezzen meg, amelyek a logisztikai költségek növekedése miatt válnak ott versenyképtelenebbé.

Az elektronikai bérgyártó ágazatban a múlt év januárja óta az iparág egészében 25 százalékkal nőtt a létszám. A hazai termelőkapacitások adják az erre vonatkozó teljes európai mutató 16-17 százalékát, ezzel egyértelműen vezetünk a régióban.

A Jabil Circuit további magyarországi növekedésébe legutóbb még uniós forrásokat is bevont, ezt jelentette be a közelmúltban Király Zoltán, a hazai leányvállalat ügyvezetője. A cég a Gazdaságfejlesztési operatív program pályázatain indult el, ennek révén nőhet a magyarországi üzemben folyó okostelefon-gyártás. Egy másik uniós forrás új képzési és fejlesztőközpont létesítését segíti egy közel 1,2 milliárdos projekt keretében. A Jabil tíz éve van jelen Magyarországon, eddig közel 277 millió dollárt fektetett be. A hazai leánycég 200 milliárd forintos éves árbevételével a nemzetközi vállalatcsoport globális árbevételének tíz százalékát, az európainak pedig a harmadát adja.

A finn Elcoteq – amely a legnagyobb európai szereplője az EMS-iparnak – az elmúlt években Pécsre összpontosította európai gyártását, ahol az utóbbi hónapokban újabb termékekkel bővült a profil. A távközlési fókuszú cég a jövőben német megrendelésre ventilátorok összeszerelésével is foglalkozik. Magyarország szerepe egyéb módon is felértékelődhet a finn elektronikai vállalat számára. Mint lapunknak több hónapja Jorma Vanhanen, az igazgatóság elnöke elárulta, az európai szintű gyártás után a székhelyét is Magyarországra tenné át az Elcoteq SE. Még nem döntöttek a kérdésben.

A világ vezető EMS-gyártói (2009-es, dollárban számított árbevétel alapján)

1. Foxconn (tajvani)

2. Flextronics (szingapúri)

3. Jabil Circuit (USA-beli)

4. Celestica (kanadai)

5. Sanmina-SCI (USA-beli)

6. New Kinpo csoport (tajvani)

7. Venture (szingapúri)

8. Elcoteq (finn)

9. Benchmark Electronics

(USA-beli)

10. Plexus (USA-beli)

Forrás: MMI

2. Flextronics (szingapúri)

3. Jabil Circuit (USA-beli)

4. Celestica (kanadai)

5. Sanmina-SCI (USA-beli)

6. New Kinpo csoport (tajvani)

7. Venture (szingapúri)

8. Elcoteq (finn)

9. Benchmark Electronics

(USA-beli)

10. Plexus (USA-beli)

Forrás: MMI -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.