Világgazdaság

Végső rohamra indulnak a magánkasszáknál maradók

Utoljára ma nyilatkozhatnak arról a magán-nyugdíjpénztári tagok, hogy maradnak-e a kasszájuknál. Az ingyenes egészségügyi ellátást nem veszítik el a magánpénztáraknál maradók

Aki marad, decembertől nem szerez több szolgálati időt, így lemondhat az állami nyugdíjról, sőt akár a rokkantnyugdíjról is. A jelenlegi jogszabályok szerint még ingyenes egészségügyi ellátás sem járna nekik nyugdíjaskorukban, de a kormányszóvivő közölte: ezen változtatnak, ha kell.

A hárommillió pénztártag elenyésző hányada, 67 500 fő döntött múlt péntekig a maradás mellett. Mivel az így határozók száma az utolsó héten ugrott meg, ma is tumultusra lehet számítani a nyugdíjbiztosítóknál. Akik nem nyilatkoznak, márciustól visszakerülnek az állami nyugdíjrendszerbe, és viszik magukkal a megtakarításaikat is, kivéve a reálhozamot és az esetleges tagdíj-kiegészítést, amelyet felvehetnek. A magánnyugdíjpénztárak telefonos ügyfélszolgálatát is egyebek között a reálhozam összegéről érdeklődő tömegek miatt egyre nehezebb elérni, pedig a pénzre még hónapokig várni kell.

Az államkasszába visszakerülő pénzek elszámolásáról is folyik még a vita. Elképzelhető, hogy a visszatérők pénzét az elmúlt évekre szétosztva kell elkönyvelni, de az sem kizárt, hogy a teljes összeg a 2011-es büdzsét gazdagítja majd.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

állami rendszer adatok A második Orbán-kormány Magyar Telekom Nyrt. BMW magánnyugdíjpénztár magánkasszák nyugdíjakA médiatörvény fogadtatása