Világgazdaság

Kiszálltak az „üzleti ringből”

Besokalltak. Sok vezető száll ki mostanság az üzleti életből, olyanok, akiknek valami miatt elegük lett a napi hajtásból. Egy kutatás szerint leginkább a 40–44 és az 53–60 év közöttiek azok, akik kiugranak a bizniszből.

Mikor és hogyan fúj visszavonulót, illetve száll ki a „ringből” egy felső vezető? Vagyis milyen okok miatt hagyja maga mögött – ha csak ideiglenesen is – az üzleti életet? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az Ohiói Egyetem kutatása, amely a múlt év végén készült el, s világszerte több mint ezer, az üzleti életből távozó menedzser döntésének hátterét elemezte. A kutatás érdekes eredményeket hozott. Többek között azt, hogy az életkori sajátosságokat tekintve leginkább a 40–44 és az 53–60 év közöttiek azok, akik kiugranak a bizniszből. Míg a fiatalabbak esetében sokszor pályaváltásról beszélhetünk, addig az idősebbek inkább betegség, nyugdíjazás miatt vonulnak viszsza, vagy ha befektetéseik, megtakarításaik lehetővé teszik, akkor az „elég volt” érzés miatt fordítanak hátat korábbi életüknek.

Az elemzés több okra is rávilágított. A 40–44 évesek többsége az „egész mást akarok csinálni”, „egy-két évre visszavonulok, több időt akarok tölteni a családdal”, „úgy érzem, kiégtem, pihennem kell” válaszokat adta. Az 53–60 évesek körében ezek voltak a leggyakoribbak: „a csúcson akarok kiszállni a mókuskerékből”, „elegem volt, most már jöjjön a pihenés ideje”, „az egészségügyi állapotom miatt kénytelen vagyok visszavonulni”, „dolgoztam és közben gyűjtöttem eleget, élvezni akarom a megtakarításaimat”, „van annyi tapasztalatom, hogy tanácsadóként hasznosítsam”. A döntés hátterében tehát főleg karrierváltás, a munka-magánélet egyensúly helyreállítása, önmegvalósítás, belefáradás, konkrét betegség, illetve a nyugdíjba vonulás szándéka húzódott meg.
A távozók többsége korrekten válik meg a vállalatától. Persze ez érdekük is, hiszen hiába az önkéntes döntés, a legtöbb felső vezető közös megegyezéssel távozik, így menedzserszerződése alapján 3–12, egyes esetekben 24 havi pluszfizetést kap búcsúzóul. Ennek azonban legtöbbször ára van: ki kell nevelni vagy be kell tanítani az utódot, esetleg fél-egy évig tanácsadóként a cég rendelkezésére szükséges állni. Az utód kinevelése, illetve kiválasztása egyébként az oldalon szereplő topmenedzsereknek is feladata volt. A Volvo elnök-vezérigazgatója, Leif Johansson például azért is jelentette be közel egy évvel korábban a távozását, hogy a vezetésnek legyen ideje kiválasztani utódját, ő pedig még közreműködhessen az új vezér okításában. A Tesco is már vagy fél éve megnevezte Sir Terry Leahy utódját, akinek a korábbi topvezető minden információt átadhat. A szerencsés ember Philip Clarke, az eddigi számítástechnikai igazgató lesz.
Ha az üzleti életből „kiugró” felső vezetőkről írunk, korántsem kell meszszire mennünk, elég, ha a hazai menedzserekre gondolunk. S ha már az imént a Tescónál tartottunk, akkor példa lehet a magyarországi áruházlánc korábbi országos személyzeti igazgatója: Dobák András. A szakember másfél évvel ezelőtt, 42 évesen hozta létre saját tanácsadó vállalatát, a Contenta Consulting Kft.-t. Úgy vélte, húsz év nagyvállalati tapasztalattal a háta mögött ideje lépni, leköszönni a multinacionális világ egyik felső vezetői posztjáról.
Az egyetem elemzése alapján egy nagyvállalat esetében korántsem mindegy, hogy a cég, illetve a topmenedzser mikor jelenti be a távozást. Ha a társaság éppen felvásárlás, új termék bevezetése vagy nagyobb szabású reklámkampány előtt áll, mindez kellemetlen hír lehet, sőt, „drága” információ is, ha például tőzsdei cégről beszélünk. Például Steve Jobs hiába jelentette be pont hétfőn – amikor az Egyesült Államokban nincs kereskedés a tőzsdéken –, hogy egészségügyi „szabadságra” vonul, részvényeinek árfolyama így is 7 százalékkal zuhant másnap.
Érdekesség, hogy a kiugró menedzserek körülbelül ötöde – a fogadkozások ellenére – visszatér az üzleti életbe. Mindez az információ főleg azzal kiegészítve érdekes, hogy akik hatvan év körül, nyugdíjra hivatkozva lépnek ki az üzletből, azok egy-másfél év múlva valamelyik másik cégnél (általában egy kisebbnél) újra vezetői pozícióban tűntek fel.
A manager magazin több vezetői „kiugrást” is bemutat a következő oldalakon.

Kiszálltak

Tavaszi távozás

Most márciusban távozik Sir Terry Leahy (55), Nagy-Britannia egyik legismertebb és legnépszerűbb gazdasági vezetője a Tesco éléről. A vezérigazgató még 1979-ben került a vállalathoz, s tizennegyedik éve van a globális kiskereskedelmi lánc élén. A Tesco fennállásának kilencvenegy esztendeje alatt még soha nem volt olyan nyereséges, mint a legutóbbi pénzügyi évben, amikor adózás előtti profitja 3,2 milliárd fontra rúgott. Számítások szerint a szigetországban a vásárlóutcákban elköltött minden hetedik font a Tesco bankszámláján köt ki. Az igazgatóság 5,22 millió fonttal honorálta Sir Terry Leahy munkáját.

Ez év nyarán száll ki

Szintén tizennégy évi vezetés után vonul vissza a Volvo elnök-vezérigazgatója 2011 nyarán. Leif Johansson (60) a hatodik X-et elérve mond le posztjáról. A vezér elmondta: nagyszerű éveket töltött a cégnél, de most jobbnak látja megpihenni; teheti ezt úgy, hogy stabil vállalatot hagy maga után. Igaz, a várt 3,87 milliárdnál kisebb, 3,23 milliárd svéd koronás (98,74 milliárd forint) negyedik negyedévi nettó eredményt jelentett be még február elején a cég, de a vállalat megrendelései 63 százalékkal nőttek. Johansson a tanácstagságról is lemondott. Állítja, hogy döntésében nem játszott szerepet más cég ajánlata hasonló pozícióra.

Kényszerpihenő harmadszorra

Ez év januárjában ismét bejelentette Steve Jobs (56), hogy egészségügyi „szabadságra” vonul. Az Apple-vezér mindezt egy kollégáknak küldött belső levélben írta le. Jobs egészségi állapota egyébként már nyolc éve kelt aggodalmat, ekkor állapították meg nála a hasnyálmirigyrákot. Akkor egy műtét és többféle alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. Két évvel ezelőtt, 2009 januárjában jelentette be az újabb visszavonulást, akkor féléves betegszabadságra ment. Ekkor májátültetésen esett át. 2009 júniusában vette fel ismét a munkát a kaliforniai Cupertinóban, ahol 1976-ban Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel egy garázsban összebarkácsolta az első Apple számítógépet. Egyes hirforrások szerint Jobs jobban van, más információk szerint néhány hete van hátra...

Biztos utódlás

Zwack Péter (83) esetében nem ideiglenes „kiugrásról”, hanem visszavonulásról beszélhetünk. Ezt még 2008. június végén jelentette be. A tisztet – a társaság igazgatósága döntésének megfelelően – fia, Zwack Sándor vette át, lányát, Izabellát pedig a közgyűlésen az igazgatóság tagjai közé választották. Korábbi nyilatkozataiban Zwack Péter elmondta: a családban nem merült fel, hogy kívülről hozzanak vezetőt, inkább az volt a kérdés, hogy hét gyermeke közül ki szálljon be az üzletbe menedzserként.

Színes önmegvalósítás

Maurer Andor (41) 2002 januárjától 2008 novemberéig volt a Media Markt Saturn Holding ügyvezető igazgatója. Egy hónappal később megnyitotta saját tengeri akvarisztikai áruházát Rákoskeresztúron. Azt mondja, korábbi munkájában nem maradt kihívás. A menedzserlét kétélű fegyver: függőséget is okozhat, hiszen hatalommal és azzal az érzéssel jár, hogy „fontos vagyok”. De az állandó fontosság is fárasztó – magyarázza. Ez a vállalkozása az önmegvalósításról szól. „Gyerekkoromtól érdeklődöm az akvarisztika iránt, és sorra építettem az akváriumokat akkor is, amikor cégvezető voltam. A természettudományok iránti szeretet megmaradt, így különféle nyelveken vagy 25 ezer oldalnyi szakirodalmat tanulmányoztam át az elmúlt évek alatt” – mondja. Hogy honnan a vállalkozói, kereskedői véna? Már az ükszülei is kereskedők voltak...

Gyerekeken segít

Küllői Péter (51) 2000-ben, negyvenévesen döntött úgy, hogy kiszáll az üzleti életből, s energiáit jótékony feladatokra, a rászorulók megsegítésére fordítja. A mérnök végzettségű szakember a kilencvenes évek közepén az egyik nemzetközi befektetési bank magyarországi igazgatója volt, majd a pénzintézet londoni központjának egyik vezetőjeként dolgozott. Tizenegy évvel ezelőtti hazatérése után saját vagyonának nagy részét gyermekek megsegítésére fordítja. A Bátor Tábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Mosoly Alapítvány alapító tagja is egyben.

Rövid visszatérés

Kiszállt az üzletből, majd kénytelen volt visszaszállni Pámer Róbert, aki matematikus és fizikus végzettségű szakember, s 1997-ben társalapítója volt az Interware-nek. 2008 augusztusában jelentette be, hogy a cégnél teljesen szétválasztják a tulajdonosi és menedzsmentfunkciókat, így ő mint vezérigazgató visszavonul. Ekkor Sátor Csabának adta át ezt a posztot. Csakhogy 2010 januárjában ez utóbbi távozott, így Pámer Róbert visszavette az irányítást. Fél évvel később azonban ismét hátradőlhetett, mivel 2010 júniusában a GTS Datanet bejelentette, hogy felvásárolja a magyar Interware hosztingszolgáltatót.

Előttük az utódjuk

Öt éven belül két topvezetői visszavonulás is történt az Egisnél. 2005 decemberében Orbán István akkori vezérigazgatója jelezte, hogy hivatali idejének kitöltése után nem szeretné meghosszabbítani sem igazgatósági tagságát, sem vezérigazgatói funkcióját. Az ok egy végzetes betegség volt. Javaslatára utódja akkor Gál Péterné lett. Az új vezérigazgató több mint négy és fél évig kamatoztatta több mint harmincéves tapasztalatát az Egisnél, majd 2009. szeptember 30-ával személyes okokból mondott le posztjáról. A visszavonulás bejelentésekor Gál Péterné szintén javasolt utódot, Hodász Istvánt, aki azóta is a cég első embere.

Az egyik legérdekesebb Zsoldos Miklós esete. Az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója 2011 júliusában ugyanis megválik beosztásától, s családjával egy évre külföldre utazik.

Most márciusban távozik Sir Terry Leahy (55), Nagy-Britannia egyik legismertebb és legnépszerűbb gazdasági vezetője a Tesco éléről. A vezérigazgató még 1979-ben került a vállalathoz, s tizennegyedik éve van a globális kiskereskedelmi lánc élén. A Tesco fennállásának kilencvenegy esztendeje alatt még soha nem volt olyan nyereséges, mint a legutóbbi pénzügyi évben, amikor adózás előtti profitja 3,2 milliárd fontra rúgott. Számítások szerint a szigetországban a vásárlóutcákban elköltött minden hetedik font a Tesco bankszámláján köt ki. Az igazgatóság 5,22 millió fonttal honorálta Sir Terry Leahy munkáját.

Ez év nyarán száll ki

Szintén tizennégy évi vezetés után vonul vissza a Volvo elnök-vezérigazgatója 2011 nyarán. Leif Johansson (60) a hatodik X-et elérve mond le posztjáról. A vezér elmondta: nagyszerű éveket töltött a cégnél, de most jobbnak látja megpihenni; teheti ezt úgy, hogy stabil vállalatot hagy maga után. Igaz, a várt 3,87 milliárdnál kisebb, 3,23 milliárd svéd koronás (98,74 milliárd forint) negyedik negyedévi nettó eredményt jelentett be még február elején a cég, de a vállalat megrendelései 63 százalékkal nőttek. Johansson a tanácstagságról is lemondott. Állítja, hogy döntésében nem játszott szerepet más cég ajánlata hasonló pozícióra.

Kényszerpihenő harmadszorra

Ez év januárjában ismét bejelentette Steve Jobs (56), hogy egészségügyi „szabadságra” vonul. Az Apple-vezér mindezt egy kollégáknak küldött belső levélben írta le. Jobs egészségi állapota egyébként már nyolc éve kelt aggodalmat, ekkor állapították meg nála a hasnyálmirigyrákot. Akkor egy műtét és többféle alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. Két évvel ezelőtt, 2009 januárjában jelentette be az újabb visszavonulást, akkor féléves betegszabadságra ment. Ekkor májátültetésen esett át. 2009 júniusában vette fel ismét a munkát a kaliforniai Cupertinóban, ahol 1976-ban Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel egy garázsban összebarkácsolta az első Apple számítógépet. Egyes hirforrások szerint Jobs jobban van, más információk szerint néhány hete van hátra...

Biztos utódlás

Zwack Péter (83) esetében nem ideiglenes „kiugrásról”, hanem visszavonulásról beszélhetünk. Ezt még 2008. június végén jelentette be. A tisztet – a társaság igazgatósága döntésének megfelelően – fia, Zwack Sándor vette át, lányát, Izabellát pedig a közgyűlésen az igazgatóság tagjai közé választották. Korábbi nyilatkozataiban Zwack Péter elmondta: a családban nem merült fel, hogy kívülről hozzanak vezetőt, inkább az volt a kérdés, hogy hét gyermeke közül ki szálljon be az üzletbe menedzserként.

Színes önmegvalósítás

Maurer Andor (41) 2002 januárjától 2008 novemberéig volt a Media Markt Saturn Holding ügyvezető igazgatója. Egy hónappal később megnyitotta saját tengeri akvarisztikai áruházát Rákoskeresztúron. Azt mondja, korábbi munkájában nem maradt kihívás. A menedzserlét kétélű fegyver: függőséget is okozhat, hiszen hatalommal és azzal az érzéssel jár, hogy „fontos vagyok”. De az állandó fontosság is fárasztó – magyarázza. Ez a vállalkozása az önmegvalósításról szól. „Gyerekkoromtól érdeklődöm az akvarisztika iránt, és sorra építettem az akváriumokat akkor is, amikor cégvezető voltam. A természettudományok iránti szeretet megmaradt, így különféle nyelveken vagy 25 ezer oldalnyi szakirodalmat tanulmányoztam át az elmúlt évek alatt” – mondja. Hogy honnan a vállalkozói, kereskedői véna? Már az ükszülei is kereskedők voltak...

Gyerekeken segít

Küllői Péter (51) 2000-ben, negyvenévesen döntött úgy, hogy kiszáll az üzleti életből, s energiáit jótékony feladatokra, a rászorulók megsegítésére fordítja. A mérnök végzettségű szakember a kilencvenes évek közepén az egyik nemzetközi befektetési bank magyarországi igazgatója volt, majd a pénzintézet londoni központjának egyik vezetőjeként dolgozott. Tizenegy évvel ezelőtti hazatérése után saját vagyonának nagy részét gyermekek megsegítésére fordítja. A Bátor Tábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Mosoly Alapítvány alapító tagja is egyben.

Rövid visszatérés

Kiszállt az üzletből, majd kénytelen volt visszaszállni Pámer Róbert, aki matematikus és fizikus végzettségű szakember, s 1997-ben társalapítója volt az Interware-nek. 2008 augusztusában jelentette be, hogy a cégnél teljesen szétválasztják a tulajdonosi és menedzsmentfunkciókat, így ő mint vezérigazgató visszavonul. Ekkor Sátor Csabának adta át ezt a posztot. Csakhogy 2010 januárjában ez utóbbi távozott, így Pámer Róbert visszavette az irányítást. Fél évvel később azonban ismét hátradőlhetett, mivel 2010 júniusában a GTS Datanet bejelentette, hogy felvásárolja a magyar Interware hosztingszolgáltatót.

Előttük az utódjuk

Öt éven belül két topvezetői visszavonulás is történt az Egisnél. 2005 decemberében Orbán István akkori vezérigazgatója jelezte, hogy hivatali idejének kitöltése után nem szeretné meghosszabbítani sem igazgatósági tagságát, sem vezérigazgatói funkcióját. Az ok egy végzetes betegség volt. Javaslatára utódja akkor Gál Péterné lett. Az új vezérigazgató több mint négy és fél évig kamatoztatta több mint harmincéves tapasztalatát az Egisnél, majd 2009. szeptember 30-ával személyes okokból mondott le posztjáról. A visszavonulás bejelentésekor Gál Péterné szintén javasolt utódot, Hodász Istvánt, aki azóta is a cég első embere.

-->

Egis Pámer Róbert maurer andor Volvo Sir Terry Leahy Apple Steve Jobs Küllői Péter Gál Péterné Interware Zwack Sándor Leif Johansson Bátor Tábor Alapítvány Tesco Media Markt Saturn Holding. Zwack Péter