Világgazdaság

Sokan nem erre számítottak az MNB-től - Elemzői vélemény

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza azt mondta: az új monetáris tanács egy árnyalattal komolyabban veszi az inflációs célkövetést, mint az előző. Ez sokakat meglepett.

Mintha az új összetételű Monetáris Tanács egy árnyalattal komolyabban venné az inflációs célkövető politikát, mint az előző – mutatott rá Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma hozta nyilvánosságra az áprilisi kamatdöntés hátterét. A Monetáris Tanács értékelése szerint a márciusi inflációs adat megfelelt a jegybank előrejelzésének. Többen kiemelték, hogy az inflációs adat összetétele kedvezőtlen volt, és a maginfláció meghaladta a jegybank prognózisát – áll a jegyzókönyvben.

Különösen annak tükrében érdekes, hogy ennyire központi szerepet kapott az  hiszen sokan ennek ellenkezőjét várták az új összetételű tanácstól – mondta Török Zoltán a Világgazdaság Online-nak. „Az inflációt és az inflációs kilátásokat is komolyabban veszik” – tette hozzá.

„A legvalószínűbbnek azt tartjuk, hogy az év végéig 6 százalékon marad a jegybanki alapkamat” – nyilatkozta a közgazdász.

Mint ismert, március végén a héttagú Monetáris Tanácsból 4 tag mandátuma járt le, és megváltozott a tagok jelölési mechanizmusa. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága delegálhatta a 4 tagot ahelyett, hogy korábbi gyakorlatnak megfelelően 2-2 tagot jelölt volna a kormányfő és az MNB elnöke.

Több elemző – köztük Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza – úgy gondolta, hogy ennek következtében a kormány nagyobb befolyást szerez a Monetáris Tanácsban és az általuk preferált lazább monetáris politika irányába mozdul el az MNB. A jegyzőkönyv azonban rámutat: az új tanács igen komolyan veszi az inflációs kockázatokat.

Egy tanácstag azt mondta, hogy „az Európai Központi Bank (EKB) közelmúltbeli kamatlépése sem befolyásolta a magyar monetáris politika mozgásterét, mert az EKB döntése, és a kapcsolódó kommunikáció nem változtatta meg a piaci szereplők várakozásait, és az események az előrejelzésben szereplő pályának megfelelően valósultak meg”. Török elmondta: az EKB kamatemelésének csak nagyon áttételes hatása van. Hozzátette: pozitív, hogy az infláció van a hazai döntés középpontjában.

OTP központi bank infláció Mervyn King Monetáris Tanács Intel MNB Magyar Telekom Nyrt. kamat Jean-Claude Trichet jegybank Equilor