Világgazdaság

Új index - Magyarország a legrosszabb adósok között

Egy új adóskockázati indexet állított össze a BlackRock, ahol a legrosszabb helyen Görögország és Portugália áll, azonban Magyarország is az elsők között szerepel a legkockázatosabb szuverén adósok tekintetében.

Olaszország rosszabb helyen áll, mint Magyarország vagy Írország a New York központú BlackRock vagyonkezelő új indexében, amely a szuverén törlesztésének kockázatát méri – írja a Bloomberg.

Görögország és Portugália, ahol az adósság szintje „fenntarthatatlan” a BlackRock szerint a legrosszabb helyen állnak 44 ország közül.

A BlackRock szuverén kockázati indexe rangsorolásában figyelembe veszi a törlesztésképtelenség valószínűségét, a leértékelési esélyt, illetve a trend feletti inflációt.

A görög parlament a ma szavaz az 5 éves költségvetési megszorító csomagról, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt, amely először következne be az euróövezetben. A szakszervezetek tiltakoznak a megszorítások ellen, és a becslések szerint 20 ezren tüntettek Athénban tegnap.

Az Egyesült Államok 15. helyen áll a BlackRock indexében, Kína alatt. Norvégia, Svédország és Svájc a legbiztonságosabb szuverén adósok. A legrosszabb helyen Görögország és Portugália után Venezuela, Egyiptom, Olaszország, Magyarország, Írország, Argentína, Spanyolország és Törökország áll.

kockázat 2010 BlackRock szuverén adósság Magyarország makromutatók adó adóskockázat