Világgazdaság

Ennek nem lesz jó vége - Ismét rekordon az arany

Az arany ára történelmi csúcsot ért el kedden, meghaladva unciánként az 1910 dollárt. A befektetők meg akarják védeni a vagyonukat a pénzügyi zűrzavarral szemben.

Szingapúrban a rúdarany ára azonnali szállításra 0,8 százalékkal, 1913,50 dollárra emelkedett unciánként, majd visszakúszott 1901,23 dollárra. A nemesfém augusztusban eddig 16,8 százalékkal drágult, és 1999 szeptembere óta az egy hónapban elért legjobb teljesítmény elérése felé tart. Az év végére a sárga fém ára elérheti a 2000 dollárt, az ár az idei évben így 41 százalékkal emelkedhet.

Az arany a viszonylag erősödő dollár, az erőteljes teljesítményt mutató kincstárjegyek és más "biztonságos kikötők" ellenére is szárnyal - hangoztatta Peter Richardson, a Morgan Stanley Australia Ltd. fémügyekben illetékes vezető közgazdásza a Bloombergnek. Mindez az elemző szerint azt jelenti, hogy a befektetők valóban a vásárlóerő megőrzéséért vásárolnak aranyat.

Az arany ára olyan ütemben növekszik, hogy a Sanghaji Aranytőzsde egy hónapon belül másodszor emeli az arany jegyzésekre vonatkozó kereskedési marzs követelményét, hogy ezzel csökkentse a kockázatokat és megőrizze a piac stabilitását.

A világpiaci tendenciának megfelelően a hazai befektetők körében is jelentősen megugrott az arany iránti kereslet az elmúlt hetekben, több aranykereskedéssel is foglalkozó vállalkozás számolt be forgalma növekedéséről. A tendencia várhatóan kitart még, miután a nemesfém ára tegnap rekordot is döntött, egy unciáért (31,1035 gramm) már 1819,9 dollárt kellett fizetni.

A nagy érdeklődésnek tudható be az is, hogy rövidebb időtávban ellátási nehézségek is felléphetnek, mivel ebben az időszakban az európai finomítók szokásos nyári leállására lehet számítani. Tapasztalataik szerint a vásárlók döntő többsége nem spekulációs céllal lép a piacra, sokkal jellemzőbb az a gondolkodásmód, miszerint megtakarításaik egy részét fektetik a menedéknek számító nemesfémbe. Volt olyan, aki az összes megspórolt pénzét aranyra kívánta váltani, de erről lebeszélték.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek