Világgazdaság

Dermesztő dogmák, avagy mi a baj az IMF-fel?

Bár a Nemzetközi Valutaalap egyik fő feladata a válságok enyhítése lenne, bírálói szerint dogmáival sok esetben milliókat taszít még nagyobb szegénységbe.

„Nincs szükségünk az IMF embereire, akik minden második percben megmondják, milyen irányvonalat kövessünk, ráadásul tízezer kilométerről teszik ezt, anélkül, hogy megfelelően ismernék az itteni helyzetet” – ezekkel a nagypolitikában szokatlanul őszinte szavakkal kelt ki 2002 januárjában Jorge Todesca argentin helyettes gazdasági miniszter a Nemzetközi Valutaalap követelései ellen.

A dél-amerikai ország ekkor már lángokban állt: a megszorítások által megnyomorított Buenos Airesben éhséglázadások törtek ki, a tömegek a szupermarketeket rohamozták, a zavargásokban többtucatnyian veszítették életüket. Történt mindez azután, hogy az IMF az általa előírt, de a kormány szerint irreális költségvetési célok nemteljesülése miatt leállította az országnak szánt kifizetését, ami a külföldi tőke meneküléséhez, majd pedig a pénzügyi rendszer összeomlásához vezetett.

Azon persze lehet vitatkozni, mekkora szerepe volt mindebben a valutaalapnak, és mekkora a helyi politikai elitnek – ha a korrupt argentin politikusok nem vezették volna a szakadék szélére az országot, akkor nem kellett volna kapkodni az IMF keze után. Mivel nem így történt, az intézmény Argentínában is villámgyorsan közutálat tárgya lett – csakúgy, mint Bolíviában, Görögországban vagy éppen Indonéziában. Ahová a valutaalap betette a lábát, ott hamarosan feltűntek az utcákon a „Kifelé, IMF!” graffitik, a tüntetők pedig az „Adósságcsapdába csaljátok az országot!” transzparensekkel mondták el sommás véleményüket az intézményről, a globalizációról, és összességében az úgynevezett fejlett világról.

Bár kétségtelen, hogy a világ adófizetőinek pénzéből fenntartott IMF a globalizáció egyik szimbólumaként eleve könnyen vált támadások céltáblájává, és a helyi politikusok is előszeretettel kenték az intézményre saját szennyesük minden tartalmát, az is tény, hogy a valutaalap tevékenységével nem csak az „elnyomottak és megszomorítottak”, a menthetetlen szélsőségesek vagy a gyógyíthatatlan világmegváltók haragját vívta ki.

Az elmúlt évtizedekben Joseph Stiglitztől Soros Györgyig számos, úgymond kanonizált közgazdász és nagy hatalmú üzletember ismerte el: a globalizáció legnagyobb intézményei inkább hátráltatták, semmint segítették a rászoruló országok fejlődését. Különösen érdekesek a Nobel-díjas közgazdásznak, Stiglitznek a meglátásai, aki előbb Bill Clinton amerikai elnök közgazdasági tanácsadója, majd az IMF testvérintézményének, a Világbanknak az alelnöke és vezető közgazdásza volt, így első kézből szerezhetett tapasztalatokat a rendszer természetéről.

Nos, a szókimondásáról ismert Stiglitz véleménye, amelyet A globalizáció és visszásságai című, 2002-ben megjelent könyvében fejtett ki, meglehetősen lesújtó. A közgazdász egyik legfőbb kifogása, hogy az IMF dogmatikus gazdaságpolitikát erőltet a bajba került országokra: „Nemigen láttam átgondolt vitákat és elemzéseket egyes alternatív megoldásokból fakadó következményekről. Csak egyfajta recept létezett. Mások véleményét nem kérték ki. A nyílt, őszinte vitákat nem vették szívesen (…) Az országoknak ellentmondást nem tűrően kellett követniük az ideológia vezérelte gazdaságpolitikai recepteket.”

Idetartoznak a mantraként ismételgetett megszorítások, amelyek bizonyos keretek között szükségesek, ha viszont túlzásba viszik őket, az a gazdaságot súlyos recesszióba, a társadalom egy részét pedig kilátástalan helyzetbe taszítja. „Ha 10000 méterről dobunk le egy bombát, fel sem fogjuk, mit teszünk. A modern gazdaságirányítás hasonlít ehhez: a luxushotelből az ember könnyedén írhat elő olyan gazdaságpolitikát, amelyet kétszer is meggondolna, ha ismerné azokat, akiknek az életét tönkreteszi” – állítja Stiglitz.

Az IMF által megfellebbezhetetlennek tartott másik alapelv a privatizáció, amely olykor valóban növelheti a hatékonyságot és a produktivitást, sokszor viszont a fogyasztói árak megugrásához vezet, valamint azt eredményezi, hogy az állami nyomott áron kerül magánbefektetők kezébe – gondoljunk csak a kilencvenes évek magyarországi kiárusítására.

Összességében Stiglitz szerint az IMF arrogáns és lekezelő modorú, hozzáállása antidemokratikus, és egyike a legkevésbé átlátható intézményeknek. Szerinte megalapozottak azok az aggályok, miszerint a valutaalap nem elég, hogy „visszatükrözi a pénzügyi körök személetmódját, de az ő érdekeik és szempontjaik szerint is cselekszik”.

Még egyértelműbben fogalmazott a Nobel-díjas közgazdász a brit Independent egyik publicistájának: „Amikor az IMF megérkezik egy országba, egyetlen dologban érdekelt: hogyan lehet biztosítani, hogy a bankok és pénzügyi intézmények hozzájussanak a pénzükhöz. (…) Az IMF az, amely életben tartja a spekulánsokat. Ők nem érdekeltek a fejlődésben vagy abban, ami kisegítene egy országot a szegénységből.”

Természetesen Stiglitz véleménye sem szentírás, lehet, sőt kell is vele vitatkozni – azt a közelmúltban épp lapunk hasábjain ismerte el a szakember, hogy az IMF az elmúlt években jó irányba is tett lépéseket. Így az intézmény már nem veti el a tőkepiaci regulációk szükségességét – bár ezt továbbra is csak végső esetben ajánlja –, valamint azt is elismeri, hogy a bérek lejjebb nyomása végül csak fokozza a válságot. Másrészt az sem kérdéses, hogy a fő felelősség továbbra is a bajba került államok kormányait terheli – a lavinát ugyanis minden bizonynyal ők indították el azáltal, hogy eladósították országukat.

Mindent összevetve mégis úgy tűnik, hogy a washingtoni üvegpalota irodáiba még mindig nem szűrődik be eléggé azon tömegek hangja, akmelyeknek életét csak tovább mérgezte az általuk előírt gyógymód. Talán érdemes lenne teljesen kitárni az ablakokat – mielőtt még bedobják azokat egy téglával.

Stiglitz IMF