Világgazdaság

Schengen - A finnek mégis beengednék a bolgárokat és a románokat

A finn kormány pénteken úgy döntött, támogatja Románia és Bulgária jövő évi Schengen-csatlakozását – közölte Teodor Baconschani román külügyminiszter.

 Az EUobserver szerint Alexander Stubb, EU-ügyekért felelős finn miniszter is megerősítette, változott Helsinki álláspontja, és támogatják a két lépésben történő csatlakozást, amely alapján a légi és tengeri határokat márciustól, a szárazföldieket júliustól nyitnák meg.

Päivi Räsänen belügyminiszter ugyanakkor közölte, az EUobserver cikke félrevezető, mivel még nem született döntés Finnországban. De egyúttal megerősítette, Helsinki kész fontolóra venni a kétfázisos megközelítést – írja a Helsinki Times.

A bővítés azonban így sem biztos: a döntést Hollandia továbbra is blokkolhatja. Szeptemberben Finnország és Hollandia a két országnak a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén nyújtott teljesítménye miatt nem támogatta a bővítést.

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság finn Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás turizmus Moody's Gyógyítás-finanszírozás Cégjog IMF Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Külföldi lapvélemények Felmérések autóipar Schengen Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás autó A KSH jelenti Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok Finnország fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Zöld ügyek utazás Európai Unió biztosítás ingatlanpiac VG Egészségügyi konferencia infokommunikáció Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon