Világgazdaság

Uniós pénzt bukhat, aki nem ökogazda

A nagybefizetÕk takarékossága uralja a közös agrárpolitika átalakulásával kapcsolatos vitákat, amelynek némileg ellentmondanak a kritikusok szerint nagyvonalúan megállapított zöldszempontok. A hektáronkénti támogatás kiáltó ellentéteit is enyhítenék.

Az Európai Bizottság (EB) benyújtott javaslata szerint a területre fordítható összeget a 2013-as kifizetések nominálértékén fagyasztanák be, és ezt folyósítanák 2014 és 2020 között. A mintegy 180 millió hektárnyi területet közel 60 milliárd euróval támogató rendszer azonban fennmarad, ám az új szisztémában elÕtérbe kerülnének a zöldszempontok, és némileg csökkentenék az egyes tagállamoknak hektáronként juttatott támogatás közti óriási különbségeket.

A direkt kifizetések rendszerében ugyanis jelenleg komoly ellentétek vannak, amelyek csak részben magyarázhatók az agrárium eltérÕ szerkezetével. Míg a balti országok 80–90 euró közötti támogatást kapnak hektáronként, addig Málta 700-at. Az új rendszerben az alul és felül levÕket is közelítenék a 260 eurós EU-átlaghoz. Ezt úgy érnék el, hogy az átlag 90 százalékánál kevesebbet kapókat néhány éven belül nagyobb támogatásban részesítenének, fedezetül pedig az átlag felettiektÕl vonnának el pénzt. Az EU-átlag 90–100 százaléka közé esÕ támogatásban részesülÕ országokat, így Magyarországot sem érinti ez a folyamat.

A teljes kassza változása miatt a magyarok támogatása csak jelentéktelen mértékben, 0,28 százalékkal csökken majd. Az általános pénzügyi helyzet mellett ez a Világgazdaságnak nyilatkozó brüsszeli források szerint már önmagában eredmény.

Fontosabb változás, hogy a javaslat szerint a hektáronként elérhetÕ teljes összeg csak bizonyos ökológiai szempontok teljesítése esetén járna, ennek hiányában csak a támogatás 70 százaléka kapható meg. A 30 százalékot kitevÕ úgynevezett „zöldkomponens” egyik feltétele a monokultúra elkerülése, vagyis három hektár felett legalább háromféle növényt kellene termeszteni, amelyek részesedése legalább 5, de legfeljebb 70 százalék. A másik feltétel az állandó gyepterületek megtartása, a harmadik pedig egy 7 százaléknyi „ökológiai fókuszterület” fenntartása. Ez lehet ugar, ökológiai pufferzóna vagy árokpart.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Autók BÉT - Napi események logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság ökogazda raktározás hadi- és űripar Rogán Antal turizmus Kósa Lajos Gyógyítás-finanszírozás Cégjog IMF Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Külföldi lapvélemények Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó gyógyszeripar A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban zöldkomponens Részvénypiacok fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac utazás Befektetési lehetőségek Európai Unió uniós támogatásElemzői vélemények metro kereskedelmi kft. José Manuel Barroso biztosítás Békesi László ingatlanpiac áruszállítás Angela Merkel infokommunikáció Volánbusz Zrt. Adórendszer Magyarországon