Világgazdaság

Ukrajna orosz-uniós vezetékfelújítást szeretne

Ukrajna gázszállító konzorciumot szeretne létrehozni gázvezetékrendszere korszerűsítésére Oroszország és az Európai Unió bevonásával. Így oldaná meg azt a gordiuszi csomót, ami abból áll, hogy ha csak az orosz felet vonja be, akkor az a beruházáshoz való anyagi hozzájárulása fejében részt kérne az ukrán gázrendszer feletti ellenőrzésből, ha viszont csak az EU segítségét veszi igénybe, azzal végérvényesen elronthatja Oroszországgal lévő kapcsolatait.

Ukrajnában törvény mondja ki, hogy a gázinfrastruktúrának állami tulajdonban kell maradnia, de kérdés, hogy képes-e külső tőke- – és a pénzéért gázérdekeltséget kérő – partner nélkül megvalósítani a beruházást.
A háromtagú konzorcium tervéről az ukrán elnöki hivatal közleménye számolt be. E felállás gondolata már korábban is felmerült, most azért került előtérbe, mert Viktor Janukovics ukrán elnök újból beszélt róla újságírók előtt. Azt mondta, hogy a gázszállítás biztonságosabbá tétele Ukrajna mellett Oroszországnak és az Európai Uniónak is érdeke.

Elismerte, hogy országának nincs meg a fejlesztésekhez szükséges pénze, az, hogy mennyire lesz szükség, augusztusra derül ki.
A konzorciumról Janukovics pénteken tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és más oroszországi kormánytisztviselőkkel is.

Előtte, csütörtökön az Ukrajnának szánt orosz gáz áráról egyeztetett Putyinnal, de nem jutottak dűlőre. Ukrajna folyamatosan alacsonyabb árat kér. A beszerzett gázt az importárnál olcsóbban adja tovább a lakosságnak, veszteségbe kényszerítve az állami gázipari vállalatot, a Naftogazt. Hiába követelte az IMF az ukrajnai háztartási gáztarifák emelését – az EU segítségéért cserébe –, Ukrajna eddig ellenállt. Mindazonáltal Janukovics bizakodóan nyilatkozott a majdani gázárakról: „megoldást kell találnunk a kérdésre. Úgy gondolom, fogunk is.”

Opten Informatikai Kft. BÉT - Napi események GVH-ügyek turizmus makroadatok Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések forintárfolyam Elemzői vélemények A második Orbán-kormány General Motors ukrán Simor András Wolfgang Schauble Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Orosz Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció vezeték utazás Gazdák és termelők Varga Mihály ingatlanpiac