Világgazdaság

A keretszámcsökkentés és a kancellárok ellen tiltakozik az ÉSZT

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) határozottan elutasítja a támogatott felsőoktatási helyek, az állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkentésének szándékát és kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradásáért lép fel - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A ÉSZT ügyvivő testületének állásfoglalása szerint elfogadhatatlan minden olyan megoldás, amely a magyar fiatalok jelentős részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét, vagy külhoni oktatási intézményekbe kényszeríti őket.

A nyilatkozat szerint az ÉSZT nem tudja elfogadni a felsőoktatási intézmények ellehetetlenítését és tiltakozik az intézményi autonómia mindennemű csonkítása - kiemelten a kancellária intézményi létrehozása - ellen, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes szakterületek átmeneti vagy hosszabb távú kizárása a támogatási rendszerből évek, évtizedek múlva komoly gondot fog okozni a nemzetgazdaságnak.

A szervezet ezért azt közölte: kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradása, erősödése érdekében és a felsőoktatás értékeinek megőrzéséért lép fel.

 

Nemzetközi konfliktusok PSZÁF kancellár Gyógyítás-finanszírozás makroadatok szakszervezet Költségvetés 2012-2013 Apple Elemzői vélemények A második Orbán-kormány energetika Adósságválság az EU-ban makromutatók Google Inc. tiltakozikSzakszervezet - Érdekképviselet Karácsonyi vásárlás keretszám észt A munka világa Szakszervezet - Érdekképviselet fiat Gazdák és termelők Európai Unió Fővárosi ügyek