Világgazdaság

Az S&P lépése nincs hatással az OTP-re

Úgy tűnik, hogy idén már sok minden nem fog történni – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Magyarországon ma és még holnap nagyobb forgalommal kereskedhetnek, hiszen még a mai kötéseket lehet elszámolni idén, holnap pedig határidő kifutás van. Ezen túlmenően még két kereskedési nap lesz idén, a két ünnep között. Az USA-ban más a helyezet. A piac még 24-én is nyitva lesz a mi időnk szerint este 7-ig, s csak 25-én lesz zárva a börze, na meg persze január elsején. Szóval a tengerentúlon még pár nappal többet kereskedhetünk idén. Ugyanakkor folyik a „pénzügyi szakadék” körüli vita, most éppen negatív fordulattal, amelyet a piacok is megéreztek. Eredmény valószínűleg már csak jövőre lesz. Közben a japánok élénkítenek, de ezt meg várta a piac. Így alapvetően negatív a hangulat, amely a budapesti mozgást is nagy valószínűséggel meghatározza.

USA:

- A hét eleji optimizmust tegnap rossz hangulat váltotta fel a tengerentúlon, süllyedni kezdtek az indexek, ami zárásig kitartott (Dow -0,74 százalék, Nasdaq -0,34 százalék, S&P500 -0,75 százalék).
- Az esést az váltotta ki, hogy Obama visszautasította a republikánusok legújabb javaslatait. Egyelőre nem kerültek közelebb a politikusok a költségvetési szakadék ügyében, de a befektetők továbbra is bíznak a mielőbbi megállapodásban.
- A tegnapi nap során John Boehner benyújtotta a B tervnek nevezett javaslatot, ami a demokraták korábbi javaslatára adott válasz. E szerint nem 400.000 dollártól, hanem csak 1 millió dollár fölött lépne életbe a magasabb adókulcs. Obama szóvivője erre azt nyilatkozta, hogy a republikánusok által benyújtott javaslat elfogadhatatlan. Ennek ellenére az elnök kitart amellett, hogy a szűk határidő ellenére karácsonyig megegyeznek.
- A javaslat 20 százalékos adókulcsot állapítana meg a tőkejövedelmekre és osztalékokra, ha az ezekből keletkező jövedelem évi 1 millió dollár fölött van, alatta viszont mindössze 15 százalék lenne az mértéke.
- A General Motors több mint 6 százalékot emelkedett arra a hírre, hogy a társaság még idén 200 millió darab részvényt vásárol vissza az amerikai pénzügyminisztériumtól. A társaság 5,5 milliárd dollárt költ erre a célra. Januárban további 300 millió darab részvénytől szeretne megszabadulni a pénzügyminisztérium, és legkésőbb egy éven belül szeretne teljesen kiszállni a társaságból.
- A FedEx tegnap publikálta negyedéves számait. Az árbevétel 11,1 milliárd dollár volt, szemben a 10,82 milliárd dolláros várakozással, az EPS pedig 1,39 dollár lett, miközben az elemzők 1,41 dollárra számítottak. A negyedév a Sandy hurrikán miatt lett gyengébb a várakozásoknál. A nap elején nagyobb pluszban kezdett az árfolyam, de zárásra 1 százalék alá olvadt a papír nyeresége.
- A megkezdett lakásépítések száma 3 százalékkal esett vissza novemberben (861 ezerre), a felülvizsgált 888 ezer darabról. Az adat gyengébb lett a 872 ezres várakozásnál. A kiadott építési engedélyek száma 4 éves csúcsra kapaszkodott. A 875 ezres elemzői várakozással szemben 899 ezres adatot láthattunk.
- Ma számos makroadat érkezik a tengerentúlról, a szokásos heti munkapiaci adatok mellett Philadelphia-i Fed indexet, használt lakásértékesítési adatot, és adatot is láthatunk.

Európa:

- Enyhe pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai mutatók (FTSE100 0,44 százalék, DAX 0,2 százalék, CAC40 0,45 százalék).
- Az Ifo gazdasági hangulat index második hónapja javul Németországban, a mutató 101,4 pontról 102,4 pontra emelkedett, miközben a várakozás 102 pont volt.

Olaj, arany:

- Tegnap tovább erősödött a kőolaj világpiaci ára köszönhetően a kedvező hangulatnak, a Brent 113 dollár fölé nőtt. A várakozás erős, hogy 2013 erős gazdasági fellendülést fog hozni, ami emeli a kőolaj keresletét.
- Az arany ára 1.670 dollár alá esett a csökkenő kockázatkerülő magatartás nyomán.

Devizák:

- A hét első felében látott jelentős mértékű forintgyengülés után a hazai fizetőeszköz tegnap ismételten erősödést tudott felmutatni az euróval szemben. Az árfolyam 287,24-ről 286,62-re változott, és a csökkenés során áttörte a 200 napos mozgóátlagot is.
- A dollár árfolyama zárásra visszatért a nyitó árfolyamszinthez, azonban nap közben látható volt egy jelentősebb dollárgyengülés, aminek hatására egy hosszú kanóc látható az árfolyam charton. Az EUR/USD árfolyam 1,3229-ról 1,3227-re változott.

Távol-Kelet:

- Az elmúlt napok jelentős emelkedése után csökkenést mutatott ma a Nikkei, mely 1,19 százalékkal mérséklődött. A Hang Seng árfolyama 0,27 százalékkal csökkent, miközben a Shanghai index 0,22 százalékos emelkedést tudott felmutatni.
- A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a japán jegybank további 119 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programot hirdetett meg. Azonban a várakozásokkal ellentétben nem tett közzé a közép- és hosszú távú inflációs célra vonatkozó prognózist. A nagysága változatlan maradt.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az S&P “BB”-ről “BB-“-ra csökkentette a magyar bankrendszer kockázati besorolásának kiindulóponti osztályzati szintjét. A hitelminősítő a Takarékbank kivételével a többi bank besorolását, így az OTP-jét is megerősítette. A módosítást a bankszektor megnövekedett kockázatai, a bankadó véglegesítése, illetve az újonnan bevezetendő adók indokolták. A hír nincs hatással sem az OTP-re, sem az FHB-ra.

- A Richter értékpapír juttatási programjának keretében 2012. december 19-én 45.681 darab saját részvényt adott át munkavállalóinak. A részvények 2015. január 2-ig letétben lesznek. Az átadás után a Richter saját állománya 45.336 darab, csoport szinten 55.886 darab.

- A Benji újabb 2.000 darab PannErgy részvényt vett 567 forintos átlagáron december 18-án, így tulajdoni hányada 11,45 százalék.

- Az E-Star intézményi befektető hitelezői a közgyűlési határozati javaslat szerinti 5 millió darab részvény helyett 50 millió darab részvénnyel növelnék a társaság alaptőkéjét. Ez a mostani 200 forintos részvényárral számolva 10 milliárd forintot jelentene, és jelentős hígulást okozna, hiszen jelenleg 2,6 millió darab részvénye van a cégnek. A javaslatot a rendkívüli közgyűlés tárgyalja majd, melyet határozatképtelenség miatt az eredetileg meghirdetett december 21-i dátum helyett január 2-án tartanak. A megismételt közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pályázati forródrót Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás turizmus makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések forintárfolyam Külföldi lapvélemények Oroszország Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás autó A KSH jelenti Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek elemzésTőzsdei elemzések A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek önkormányzati választások Egyesült Államok ingatlanpiac infokommunikáció Adórendszer Magyarországon