Világgazdaság

Nomura: A piac felébredt, és kíváncsi, mi történik Magyarországon

A mostani az első alkalom, hogy a kormány explicit módon szóba hozza, mi lesz március után a Magyar Nemzeti Bank szerepe, a piac pedig azonnal reagált is – írja Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője.

Matolcsy György rádiós interjújának lényege: az MNB-nek serkentenie kell a növekedést, és együtt kell működnie a kormánnyal. A miniszter szerint a jegybanknak „pontosan azokkal” az eszközökkel kell élnie, amelyekkel az Európai Központi Bank, a Bank og England vagy a Fed él. Az MNB azonnal jelezte: a fölvetésben szereplő unortodox megoldások egy része lehetetlen. Helyesen tette, és nem is tehetett mást – értékel Montalto, aki szerint immár a piac is felfigyelt arra, mi történik Magyarországon.

A Nomura szakembere saját budapesti tapasztalatai alapján emlékeztet: a várható nemkonvencionális lépések – amelyek között szerepel például az állami tulajdonú kereskedelmi bankok finanszírozása is – az MNB vezetőit aggodalommal töltik el.

A piaci reakció alapján kétséges lehet, hogy a monetáris tanács külső tagjai 285 forintos euróárfolyam fölött is folytatják-e a csökkentést. Amennyiben igen, úgy kockázatvállalási hajlandóságuk sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk – emeli ki Montalto, aki szerint a piac negatívan reagálhat egy esetleges kamatvágásra, ennek hatása azonban korlátozott lesz.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy A Monetáris Tanács kamatdöntései kutatás turizmus Politikai közvélemény-kutatások Gyógyítás-finanszírozás makroadatok Nomura Tőzsdei elemzések Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány peter attard montalto oktatás energetika autó Adósságválság az EU-ban makromutatók Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac utazás Befektetési lehetőségek Fővárosi ügyek biztosítás ingatlanpiac infokommunikáció Adórendszer Magyarországon