Világgazdaság

A béremelés felét kaphatják meg a pedagógusok szeptemberben

Lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől az életpályamodell bevezetésével együtt - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A PDSZ elnöke meglepőnek nevezte hogy a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, miközben a terhelésük már szeptemberétől növekszik. A PSZ szerint a szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel.

Balog Zoltán a kormány szombati döntését a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vasárnapi kongresszusán jelentette be az érintetteknek. A Nemzetgazdasági Minisztérium még számolja, hogy az összes más intézkedéssel együtt a béremelést milyen ütemezésben tudják kivitelezni. Nagy valószínűséggel szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben.

A tárcavezető a fennmaradó rész folyósítására utalva, több lehetőséget vázolt. Elmondta: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát. Ezek számbavételével folynak a számítások, mert a kormány a közszolgálat más területein is rendezni akarja a béreket - hangsúlyozta a miniszter.

Példaként említette, hogy egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy 110 ezer forintos béremelést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés, ennek az összegnek a felét kapja meg most szeptember 1-jétől az érintett. A béremelés mértéke attól függ, eddig hány évet töltöttek a pedagógusok a pályán, illetve attól, hogy milyen a végzettségük - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a béremelés mindenkire vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint természetesen az óvónőkre, közülük pedig a középfokú végzettségűekre is.

A tárca vezetője elmondta, hogy a PSZ vasárnapi tisztújító kongresszusán - ahol Galló Istvánnét elsöprő többséggel választották újra elnöknek - a kormányzat részéről ott volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is, és mindketten válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "annak van igaza, aki megállapodásra törekszik". Így ebben az esetben a PSZ-nek és a kormányzatnak is igaza van, mert mindkét fél konszenzust szeretne elérni - jegyezte meg a miniszter.

A szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel, amelyet nemcsak a tanárok, hanem a pedagógiai szakszolgálatok és a szakmai szolgálatok munkatársai is megkapnak - közölte Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint ahhoz képest, hogy sok helyütt lehetett hallani olyan nyilatkozatokat, hogy csak jövő januártól emelik meg a béreket, a szeptemberi béremelés "a semmihez képest mindenféleképpen több", azonban csak a pontos számítások mutatják majd meg, hogy az egyes kollégák számára ezek mekkora összegek lesznek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az életpályamodell bevezetésével megszűnik a túlóradíj kifizetése, ezáltal megeshetne, hogy egyesek a most szeptemberi béremeléssel mindössze az eddigi túlóradíjukat kapnák meg. Ezért előfordulhat, hogy a túlóradíjak fokozatos kivezetését javasolják, erre vonatkozó átmeneti rendelkezéseket kezdeményeznek, mivel nem engedhető meg, hogy az állandó rendszeres túlórát végzők az új munkaszervezési forma bevezetésével rosszabbul járjanak társaiknál a béremelés tekintetében - mutatott rá.

Hozzátette: az eseti helyettesítést sem fizeti majd az új rendszer, ezt a heti 26, illetve 32 óra terhére kell majd ellátni. Az új bérekről felelősen azonban csak akkor lehet nyilatkozni, ha pontosan látják a számadatokat - jegyezte meg Gallóné. A PSZ elnöke úgy vélekedett, biztos, hogy lesz bérfeszültség a pedagógusok és az iskolákban nem pedagógiai munkát végzők között, ugyanis utóbbiak - akik országos szinten mintegy 40 ezren vannak - nem kapnak béremelést. A kormány azonban kezdetektől fogva világossá tette, hogy első lépésben a pedagógusok keresetét kívánja rendezni - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a béremelést igyekszik végrehajtani a egészében, ami a pedagógus sztrájkbizottság eredeti követelései között is szerepelt, így "valami abból is megvalósul". Kitért arra, hogy a PSZ mindig meghívja az aktuális minisztert az ötévenként rendezett tisztújító kongresszusára, így véletlen az, hogy éppen akkorra esett Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár részvétele a rendezvényükön, amikor megszületett a kormány döntése a pedagógusok béremeléséről. Véleménye szerint a kormányzati képviselők megjelenésének másik üzenete az, hogy szakszervezetük "nem megkerülhető" a közoktatásban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri a kormánytól, hogy egyszerre vezesse be a pedagógus-életpályamodell minden elemét - közölte Mendrey László. A PDSZ elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodellhez hozzátartozik nemcsak a munkaterhelés növekedése és munkájuk minősítése, hanem a béremelés is. Ezzel összefüggésben az érdekvédő meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, szeptember elsejei, illetve jövő évi ütemezéssel, miközben a terhelésük már ez év szeptemberétől növekszik.

A szeptemberi pedagógus-béremelésekre mintegy 70 milliárdot (Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár is ezt nyilatkozta korábban lapunknak), jövőre már 210 milliárdot - tervezett korábban a kormányzat. A köznevelésben mintegy 170 ezren dolgoznak. Az államilag elismert felsőoktatási intézményekben pedig a 2012/2013-as tanév elején 20 555-an voltak oktatói munkakörben, közülük 15 534-an teljes munkaidőben.

pedagógus PSZ Pedagógusok Szakszervezete PDSZ Balog Zoltán életpályamodell béremelés Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete emberi erőforrások minisztere galló istvánné közoktatásért felelős államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium Hoffmann Rózsa Mendrey László