Világgazdaság

Nem áll meg a kötelező biztosítások drágulása

A nyáron sem áll meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak változása, júliusban négy, augusztusban pedig egy biztosító hirdet új díjakat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapja szerint. Ezen a héten lépett életbe a Groupama Garancia és az Union új tarifahirdetménye. A PBA Biztosítási Alkusz számításai szerint a Groupama Garanciánál az indexdíjak átlagosan 5-10 százalékkal növekedtek, vagyis egyes autósoknak, ha maradnak a biztosítónál, az inflációnál nagyobb mértékben drágul a biztosítása. Az Unionnál pedig az a változás, hogy 100 százalékos pótdíjat kell fizetni a nyerges vontatókra azokban az esetekben, amikor a szerződő több mint kilenc gépjárműre köt biztosítást. A hónap során változik még az Aegon tarifatáblázata is, ebben azonban érdemi változás nincs, inkább csak szövegezési pontosításokat lehet találni a kedvezményeknél – mondják az alkuszcég szakértői.
Július végétől lép életbe a piacvezető Allianz legújabb tarifatáblája. Onnantól kezdve a biztosítónál több kategóriában is drágul a kötelező biztosítás. A területi besorolások megváltoznak ugyanis, ezáltal a díjak a kisebb városokban és egyéb településeken jelentős mértékben, 15-25 százalékkal emelkedhetnek. A tavaly őszi kampány nyertese, a K$amp;H is árat emel, náluk augusztus közepétől nőnek meg az alapdíjak átlagosan 10 százalékkal. A K$amp;H már tavasszal is módosított a tarifáin, akkor a biztosító több vidéki településen a kisebb autóknál 10 százalékkal emelte a díjakat.


Az első félévben a K$amp;H-n kívül egyébként számos más biztosító is emelte a díjait. „Általánosságban elmondható az elmúlt hat hónap tapasztalata alapján, hogy a biztosítók megpróbálják az évközi azonnal induló új szerződések díjait növelni, akár az inflációt jelentősebb mértékben is meghaladó mértékkel, illetve a régi ügyfelek díjszintjét is próbálják a jelenlegi azonnali kötések szintjére korrigálni” – osztotta meg tapasztalatait a Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz szakmai vezetője. A tapasztalatok szerint egyébként a kis kategóriás autóknál jelentősebb volt a díjemelkedés, a középkategóriás járműveknél viszont díjcsökkenést alkalmaztak a biztosítók.
A tarifák vizsgálatánál az is kiderül, az évfordulós autósoknál nincs számottevő díjemelkedés, a legnépszerűbb biztosítók apránként növelik a díjaikat, 5-10 százalék körüli mértékben. Azok viszont, akik új autót vásárolnak, az évközi évfordulósokhoz képest, akiknél az átlagdíj 15-19 ezer forint között van, ők csak mintegy 30 százalékkal is drágábban juthatnak csak biztosításhoz. Az azonnali kötők átlagos díja az év eleje óta 18 ezerről 25 ezer forintra emelkedett.
Az általános díjemelés ellenére az alkuszok úgy vélik, ha valaki alaposan körülnéz a piacon, most is köthet kötelezőt a tavalyihoz hasonló áron, sőt ugyanazért a díjért esetleg még pluszszolgáltatásokat is találhat a biztosítóknál. Kedvezmények is vannak a cégeknél, egyes biztosítók például kihasználva a közösségi média népszerűségét, a facebookozóknak adnak engedményt.

Élnek a lehetőséggel

A díjhirdetés időpontjának liberalizálása az év elején történt meg, azóta összesen egyébként 35 új tarifahirdetés jelent meg, a legtöbbször – összesen 6 alkalommal – a piacvezető Allianz változtatott a tarifáin. Egyetlen olyan biztosító van, amelyiknél a mai napig a tavaly októberben meghirdetett díjak érvényesek: a CIG Pannónia EMABIT. Az új tarifahirdetések egy része kényszerből történt: a pénzügyi felügyelet számos piaci szereplőt utasított a korábbi hirdetménye módosítására.


Környezetvédelem - Globalizáció nyári ülésszak Orbán Viktor A második Orbán-kormány mezőgazdaság Európai Unió Fővárosi ügyek Chrysler Giró-Szász András