Világgazdaság

Viharfelhők a magyar tőzsde felett – A forint is pórul járhat

„Szinte biztosra vehető, hogy a Richter után a Telekom is kikerül az MSCI feltörekvő piaci indexből, miközben jó esély van arra, hogy a Richter újból visszakerülhet. Amennyiben azonban a gyógyszeripari cég esetében mégsem születik pozitív döntés, akár a magyar országindex is megszűnhet. Ennek esélye ugyan kicsi, mégis érdemes óvatosan nyúlni a hazai részvényekhez és a forint eszközökhöz, amíg a kérdés eldől” – tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az elmúlt 2-3 évben a vállalati szektort érintő különadók és a nyugdíjpénztárak javarészének megszűnése miatt a magyar egyértelműen alulteljesített. A külföldi befektetők passzívabbak lettek, és a forgalom is esett az árfolyamokkal együtt, így 2010. május végétől a BUX index mintegy 20%-kal elmaradt az MSCI feltörekvő piaci indexhez képest. „Mindezek következménye az lett, hogy az MSCI indexszel kapcsolatban egyre többször merül fel a kérdés, mi lesz a magyar részvények, illetve az egész magyarországi részvénypiac sorsa. Márpedig ez azért különösen fontos, mert az MSCI feltörekvő piaci index a legfontosabb hazai benchmark, ez alapján érkezik messze a legtöbb tőke a hazai tőzsdére” – mondta el Horváth István.

A magyar országindexet jelenleg három alkotja, éppen amennyi minimálisan elegendő az országindexhez. „Az elmúlt években adókkal sokat sújtott Telekom részvényeinek árfolyama azonban az elmúlt hónapokban olyan szintre zuhant, amely a cég piaci kapitalizációját erőteljesen visszavetette, veszélyeztetve ezzel az országindexben elfoglalt helyét. Abban az esetben viszont, ha a távközlési cég kiesik a blue chipek közül, és ez nagy eséllyel már augusztusban megtörténhet, úgy az MSCI a magyar országindex megszűntetése mellett dönthet” – hívta fel a figyelmet Horváth István.

Öröm az ürömben, hogy az elmúlt időszakban a Richter originális kutatásairól és a lakossági befektetők erőteljesebb bevonásáról érkező pozitív hírek miatt a részvények forgalma ismét emelkedni kezdett. Ez pedig azt jelenti, hogy a papír akár már a következő, novemberi döntés alkalmával újra visszakerülhet a blue chipek közé. „Véleményünk szerint tehát az a legvalószínűbb, hogy a Telekom helyére újra bekerül a Richter, így annak az esélye, hogy a magyar országindex megszűnik, szerencsére kicsi. A következmények azonban annál súlyosabbak lehetnek, mivel egyértelműen nagy tőkekivonást hozna, ami a tőzsdén és a forint esetében is nagy zuhanással párosulna. A befektetőknek így addig, amíg pont nem kerül a történet végére, tehát idén őszig, mindenképpen érdemes megfontoltan nyúlniuk a magyar részvénypiachoz és a forint eszközök esetében is óvatosság indokolt” – tanácsolja a befektetési szakember.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Közgép Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás turizmus Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Tőzsdei elemzések autóipar Elemzői vélemények katasztrófák tőzsde trafiktörvény oktatás költségvetés 2014 energetika A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban A munka világa Deviza- és árupiac utazás Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió MVM Egyesült Államok Viviane Reding Euróbevezetés infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon