Világgazdaság

Hogyan készítették elő az emelt pedagógusbérek kifizetését?

Október elején kapják meg a pedagógusok új besorolásuk alapján az emelt bérüket, minősítésük előkészítése még folyik. Az átsorolásokról új szoftvert fejlesztettek. A köznevelésért felelős államtitkárság újra közölte, hogy nem lesznek pedagógusok elbocsátások.

A pedagógusok átsorolásával kapcsolatban új szoftvert fejlesztettek, amely már elérhető az érintettek számára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev Andrást Sós Tamás kérdezte arról, hogy „Hol tart a pedagógusok béremelésének adminisztratív rendezése?” Az MSZP-s politikus azt sérelmezte, hogy a pedagógusoknak szeptember elején még nem volt besorolási bérük sem munkaszerződésük. Kifogásolta, hogy elveszik a túlórát, a helyettesítési óradíjat, a szakvizsgával járó pótlékokat, a több tárgyat tanítók pótlékát, a cafetériát (az igazgatóit, az igazgatóhelyettesit és az osztályfőnöki pótlékokat nem), nincs órakedvezmény.

Az államtitkár leírta, hogy az előmeneteli rendszer megfelelő ütemű bevezetése érdekében részletes tájékoztatást nyújtottak többek között a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), valamint a pedagógusok béremelésében szintén érintett az egyházi jogi személyeknek, az alapítványi és magániskolák egyesületének. Egyeztetéseket folytattak a Magyar Államkincstárral és a tankerületek vezetőivel.

Az EMMI honlapján megjelentet egy tájékoztatót a pedagógusok új előmeneteli rendszeréről, ehhez kapcsolódóan fenntartó típusonként munkaszerződés mintákat és segédleteket juttattak el az intézmények fenntartóihoz. A tankerületeken keresztül tájékoztatták az állami fenntartású intézmények vezetőit a pedagógus kinevezések módosításával kapcsolatos feladatokról és a feladatok ütemezéséről. A feladatokat a KIR3 rendszerben kell végrehajtani, amit az egész államigazgatás használ jelenleg iratkezelésre, iratnyilvántartásra.
Az önkormányzati fenntartásban lévő óvodákkal kapcsolatban önkormányzati hírlevél útján tájékoztatták a településeket.

Sós arról is érdeklődött, hogy hol tart a pedagógusok minősítése. Arra emlékeztetett, hogy a tanárok a szeptemberben aláírt szerződések után akkor kerülhetnek feljebb a pedagógus I. kategóriából, ha vizsgát tesznek, amit 7 évente meg kell újítani, a mi 30-40 ezer forintba is kerülhet a tanároknak, az első lesz ingyenes. Az egy fajta besorolás révén viszont elveszítik a több diplomával rendelkezők és a több tárgyat tanítók a pótlékaikat. Sós nehezményezte, hogy az összeállítandó portfolió mikéntje még kérdéses, minthogy az is, hogy kikből áll majd a minősítésről döntő vizsgabizottság.

Doncsev hangsúlyozta, hogy a nemcsak a pedagógusokra vonatkozó új besorolás nem függ a végzettség szintjétől, ennek az illetményalap meghatározásakor van jelentősége. A minősítések később indulnak majd, előkészítésük, kidolgozásuk jelenleg zajlik. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a további szakképesítésért járó pótlékot sokan fájlalják, elfeledve azt, hogy ezt a pótlékot alapvető végzettségük használatáért kaphatták csak a tanárok, míg az akár az összes tantárgyat tanító pedagógusok nem. „Általános elv, hogy a jövőben csak azért jár pótlék vagy kiegészítés, ami valóban tevékenységgel is jár”  - hangoztatta Doncsev. Ez vonatkozik a szakvizsgákra vagy a tudományos fokozatokra is . Ezek az előmeneteli rendszerben érvényesíthetők, de nem a végzettségért, hanem az általa lehetővé váló tevékenységért jár díjazás vagy magasabb fizetés .

Sós Tamás arról is érdeklődött, hogy „hány pedagógus jövedelme fog önök szerint csökkenni, és átlagosan mennyivel?” Az MSZP politikusa arra emlékeztetett, hogy korábban az osztályfőnöki (7600 forint), munkaközösség vezetői (2400 forint) pótlékokat beleszámították az óradíjakba is, mint a minőségi bérpótlékot (5200 forint) is, ami kiesik az új rendszerből. Felhívta a figyelmet, hogy az óradíjak számítása megváltozott, mivel az óraszámok emelkedtek (22-26 óra hetente), de ez csak az részmunkaidőseket, az óraadókat érinti. Sós szerint a számításoknál minden esetben átlag havi 20 órát számoltak a helyettesítésre és a túlórára összesen. Van azonban intézmény, ahol több, van ahol kevesebb, ez a pedagógusok szaktárgyi összetételétől függ. Sós azt is hangsúlyozta, hogy megszűnik a cafetéria, ami szintén változó, 6000 forinttal lehet figyelembe venni átlagosan. Megszűnnek a középiskolákban a vizsgadíjak, ami szintén átlag mintegy 40-50 ezer forint a júliusi fizetésben kiesik.

Doncsev erre azt emelte ki, hogy az új rendszerben már nem beszélhetünk a óradíjról. Szerinte az, hogy kinek hány túlórája, hány helyettesítése volt, az szinte ellenőrizhetetlen, felmérhetetlen. Az államtitkár úgy vélte, hogy statisztikáik alapján több mint százötvenezer pedagógus bére növekszik, csupán néhány ezer pedagógusnak csökkenhet a havi jövedelme az új rendszerben. A kormány az utóbbiak kompenzációján együtt dolgozik a Klikkel. Minden esetet egyedileg fognak megvizsgálni.

Sós úgy vélte, hogy elbocsátások is lehetnek az iskolákban. Ezt arra alapozta, hogy 251 fő tanulói létszám felett kötelező rendszergazdát, 251 fő tanulói létszám felett, ahol a tanulói létszám 25 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű tanuló, kötelező önálló könyvtárost alkalmazni. Az MSZP-s politikus szerint státuszbővítés nem lehet, azt az igazgatónak kell kigazdálkodni, mégpedig ténylegesen elbocsájtással.

Doncsev szerint az elbocsátásokkal kapcsolatos kérdés a világtól elrugaszkodott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak létszámát a jogszabályok nem kötelező, hanem finanszírozott Iétszámként adják meg. Vagyis ezek a feladatok inkább státuszigényként, mint státuszkötelezettségként fognak megjelenni. Ezeket Doncsev szerint már csak azért sem Iehet elbocsátással finanszírozni, mert az további feladatok elláthatatlanságát eredményezné. Úgy vélte, hogy a megoldás a kötelező státuszok finanszírozása, és a lehetséges státuszok lehetőség szerinti finanszírozása.

minősítés Emberi Erőforrások Minisztériuma pedagógus pedagógus I. pedagógusbér Magyar Államkincstár KLIK pedagógus II. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyházi jogi személy MSZP Sós Tamás helyettesítési pótlék Doncsev András béremelés Emmi parlamenti államtitkár előmeneteli rendszer magániskolák túlóra