Világgazdaság

A felsősök nagy többsége felmentést kért a délutáni foglalkozások alól

Az általános iskolákban a 622 ezer tanulóból az alsó tagozatosok 27 százaléka, míg a felső tagozaton a diákok 70 százaléka kért minden napra, vagy a hét egyes napjaira felmentést a 16 óráig tartó foglalkozások alól. Az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint megbukott az állami napközi.

„Az alsó tagozatos diákok 17 százaléka a hét minden napjára, míg 10 százalékuk a hét egyes napjaira kér felmentést a 16 óra előtti foglalkozások alól” – közölte az Emmi parlamenti államtitkára. Doncsev András az LMP-s Osztolykán Ágnes írásbeli kérdésére leírta: a felső tagozaton minden napra felmentést kérők aránya 57 százalék, míg a hét egyes napjaira kérőké 13 százalék. A Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ (KLIK) októberi adatai szerint az ország összes általános iskolai tanulójának száma 622 ezer 15 fő. Ebből alsó tagozatos diák 324 ezer 339 fő, felső tagozatos pedig 297 ezer 676 fő.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az iskolában kivéve, ha az intézmény e törvény rendelkezéseinek megfelelően egész napos iskolaként működik az igazgató a tanulót a szülő kérelmére felmentheti az általános iskolában tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alól. Doncsev hangsúlyozta, kötelező napközit sem a köznevelési törvény, sem más jogszabály nem ír elő. Szerinte “a délutáni foglalkozások a nagyszülői vagy egyéb, fizetős segítséget igénybe venni nem tudó, kevésbé tehetős, kétkeresős családok és a gyerekek érdekeit szolgálják, vonzó és színes programokat biztosítva számukra a tanintézmények keretein belül, több idő engedve a felzárkóztatásra ,tehetséggondozásra is”.

"Az állami napközi koncepciója megbukott, a szülők jelentős része nem akarja gyerekét a tanítási órák után is késő délutánig az iskolában hagyni" - közölte tegnap Osztolykán Ágnes. Az LMP-s országgyűlési képviselője szerint a Doncsev által ismertetett adatok alapján beigazolódott, hogy a családok jelentős része nem látja az állami napközi értelmét. Az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke közölte, hogy az LMP továbbra sem fogja békén hagyni az oktatási tárcát, hiszen még mindig nem tudni, hogy az iskolák kiknek és milyen feltételekkel adnak felmentéseket. Tartanak attól, hogy intézményenként eltérő gyakorlatok alakulnak ki.

Az állami napközivel szemben az LMP alternatívája az egész napos iskola bevezetése, eredetileg a kormány is ezt ígérte. Az egész napos iskola diákbarát, rugalmas órabeosztást és valóban sok egyéni odafigyelést biztosít - írta közleményében Osztolykán.

intézményfenntartó Emmi parlamenti titkára nemzeti köznevelésről szóló törvény délutáni foglalkozás oktatás Doncsev András Osztolykán Ágnes alsó tagozatos köznevelés felső tagozatos