Világgazdaság

Közel tízmilliárdot terveznek a pártoknak és alapítványaiknak jövőre

A 2014-es büdzsé tervezetében közel tízmilliárdos támogatást terveznek a pártoknak és alaíptványaiknak, ezen belül 6 milliárdot a választási kampányra. A Transparency International szerint Magyarországon kiemelkedő korrupciós kockázat a pártok és a választási kampányok finanszírozásának az átláthatatlansága. A szervezet szerint, ha a pártok korrupt támogatást fogadnak el a választások során, akkor kormányra kerülve kénytelen lesznek közpénzből visszaosztani az őket támogatóknak, s ezért termelődik újra és újra a közbeszerzési korrupció is.

Összesen 9,8 milliárd forintot terveznek jövő évre a pártoknak a költségvetésben – áll a 2014-es büdzsé tervezetében. Ebből 6 milliárd forintot terveznek a kampányköltségeikre. a pártok külön kapnak támogatást, a legtöbbet az előző választáson a legtöbb voksot szerző Fidesz. Az országos listán mandátumot szerző pártok mellett még a parlamenten kívüli, jelenleg kevés életjelet mutató MDF is részesül a támogatásból. A ártok közvetlen támogatása mellett, még a pártok alapítványainak is juttat pénzt a költségvetés.

Magyarországon kiemelkedő korrupciós kockázat a pártok és a választási kampányok finanszírozásának az átláthatatlansága – nyilatkozta lapunknak a Transparency International (TI) Magyarország jogi vezetője. Ligeti Miklós elmondta, vizsgálatuk alapján a magyar lakosság zöme a pártokat tekinti a legkorruptabbnak, hasonlóan az EU tagállamok többségéhez. A kampányfinanszírozást egyébként idén módosították, a TI szerint jó irányba is történtek lépések, de nem voltak elégségesek, s ezen a téren elmaradt az áttörés.

A tervek alapján az a párt, amely minden választókerületben állít jelöltet, maximum csaknem 600 millió forintot kaphat. A maximálisan elnyerhető mandátumszámot, amely az új parlamentben 199 lesz, megszorozzák a pártok egyéni és listás jelöltjei után fejenként kapható ötmillió forinttal. Az a párt, amely mind a 106 kerületben állít jelöltet, és a listáján is megfelelő számú politikus szerepel, az az így eredményül kapott 995 millió forintnak a 60 százalékára, azaz 597 millió forintra jogosult. A legkisebb támogatás a 995 millió forint 15 százalékának megfelelő összeg lesz. Ez akkor jár, ha egy párt legalább 27 egyéni körzetben tud jelöltet állítani. A közös listát állító pártok a finanszírozás és a költési korlátozások tekintetében egy pártnak minősülnek.

A 2010-es választásokon egy jelöltre egymillió forintot lehetett költeni, de a TI szerint ehelyett 5-10 millió forintot költöttek a pártok – jelöltenként. Az új jogszabályban a jelöltenkénti plafont 5 millió forintra emelték. A jelöltek egymillió forintot közvetlenül kapnak az államkincstártól, kincstári kártyán, és ezzel az összeggel el kell számoljanak. Így ebben a körben nem lehet „mutyizni” a készpénzzel és fiktív számlákkal.

Ligeti szerint az a baj, hogy a maradék négymillió nagy részét a pártok közvetlenül és készpénzben kapják meg és a költés e részét továbbra is csak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzi. Az ÁSZ a formai igazolások meglétét állapíthatja meg, de nem ellenőrzi azokat. „Tehát lényegében nem fogunk tiszta képet kapni a 2014-es választási kampányok tényleges költségeiről sem. Különösen azért nem, mert az új törvény tudomást sem vesz az önkormányzati választások kampányainak a költségeiről” – hangoztatta Ligeti. A jogszabály nem tiltja azt, hogy a pártok a kampányaikat baráti civilszervezeteknek kiszervezzék, akik majd helyettük reklámozzanak. Az sem lesz tilos, hogy az állami és a kormányzati szervek folytassanak kampányt meghatározott pártok támogatására. Emellett az óriásplakátok nem lesznek ingyenesek, miközben a tarifáikat titokban lehet tartani. Ligeti szerint mintha az új törvény kifejezetten nem akarná bolygatnia pártközeli civil szervezetek által közterületi óriásplakátokon elhelyezett politikai reklámok kérdését. „A törvény alapján nem fogjuk tudni, hogy ezek mennyibe kerülnek és ki fizeti őket" – közölte a TI Magyarország jogi vezetője.

A TI nem rendelkezik konkrét pártpénzügyi visszaélésekre vonatkozó megalapozott információval, vagyis a csalások, a kampánymutyi technikáját nem vagy csak korlátozott mértékbe ismerik. Azt azonban tudják, hogy az új törvény számos területet szabályozatlanul hagy, és ezzel nem is annyira kicsi kapukat teremt. Márpedig ha a pártok korrupt támogatást fogadnak el a választások során, akkor kormányra kerülve kénytelen lesznek közpénzből visszaosztani az őket támogatóknak. „Ezért termelődik újra és újra a közbeszerzési korrupció is például" – mondta Ligeti.

A pártok tervezett támogatása 2014-ben
Országos listán mandátumot szerzett pártok támogatása (millió forint)
FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség 1055
Magyar Szocialista Párt 521,3
Jobbik Magyarországért Mozgalom - Párt 448
Lehet Más a Politika 249,2
Kereszténydemokrata Néppárt 232,6

Országos listán mandátumot nem szerzett pártok támogatása
Magyar Demokrata Fórum 42,8

Pártalapítványok támogatása
Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) 611,7
Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) 259,8
Gyarapodó Magyarországért Alapítvány (Jobbik) 211,3
Ökopolisz Alapítvány (LMP) 80,4
Barankovics István Alapítvány (KDNP) 69,4
Antall József Alapítvány (MDF) 28,3

Kampányköltségek 6000
Összes támogatás 9809,8
Forrás: Költségvetés 2014-es tervezete

LMP Antall József Alapítvány mdf MSZP TI ÁSZ Ökopolisz Alapítvány Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2014 tervezet Gyarapodó Magyarországért Alapítvány Barankovics István Alapítvány Transparency International Magyarország pártok Jobbik Fidesz korrupt párt jogi igazgató Állami Számvevőszék pártalapítvány Táncsics Mihály Alapítvány költségvetés kampány pártfinanszírozás korrupció Ligeti Miklós