Világgazdaság

Több az új irodaépület, de csökkent a kihasználtság

2013 harmadik negyedévében a teljes budapesti irodaállomány elérte a 3.172.400 négyzetmétert – jelentette a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF). Az állomány egy új irodaépülettel bővült, miután átadták a Bosch Központ első ütemét. A BRF egy spekulatív épületet átsorolt a saját tulajdonú irodaállományba miután egy végfelhasználó megvásárolta, ezzel a teljes irodaállomány 2.588.059 négyzetméter „A” és „B” besorolású modern spekulatív irodahelyiségből és 584.341 négyzetméter saját tulajdonú irodaállományból áll.

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 18,6 százalék, amely 1,3 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi értéknél, és 3 százalékponttal kevesebb, mint 2012 azonos negyedévében – áll a CBRE, a Colliers International, Cushman & Wakefield, a DTZ, az Eston International és a Jones Lang LaSalle és a Robertson Hungary közös jelentésében. A legalacsonyabb kihasználatlansági mutatókat továbbra is a Dél-Budai (12 százalék) és a Pest Központi (14 százalék) alpiacokon regisztrálták, míg a legmagasabb értéket, 30 százalékot, újra az Agglomerációban mérték. Az üresedési ráta csökkenéséhez hozzájárult a negyedéves pozitív nettó abszorpció, amely kiemelkedő szintet ért el.

A teljes kereslet 98,014 négyzetmétert tett ki, ami 32 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben és szinte ugyanannyi, mint 2012 harmadik negyedévében. Az első három negyedévben összesen 243.691 négyzetmétert adtak bérbe, ami az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez hasonló értéket jelent.

A bérbeadás 20 százaléka (19.924 négyzetméter) szerződéshosszabbítás volt, ami az elmúlt 5 évben mért legalacsonyabb érték. Magas volt az új szerződések volumene, a teljes kereslet 48 százalékáért feleltek. A kereslet 16 százaléka, 15.091 négyzetméter, szerződéshosszabbítás, míg 2.470 négyzetméter előbérleti szerződés volt. A Bosch székházzal és egy kisebb irodaház megvételével a saját tulajdonú tranzakciók a kereslet 13 százalékát tették ki.

2013 harmadik negyedévében 192 bérleti szerződést kötöttek, melyek átlagos mérete 442 négyzetméter volt. Ez az előző negyedévhez képest némi csökkenést jelent. Továbbra is magas a kereslet a kisebb területű irodák iránt, a negyedéves tranzakciók 94 százalékát 500 négyzetméter alatti tranzakciók tették ki – írták.

A negyedév legnagyobb bérleti tranzakcióját a Váci Greens irodaházban kötötték közel 5.000 négyzetméterre, ezt követte a Green House és az MSCI közötti bérleti szerződés 3.700 négyzetméterre.

A bérbeadások 38 százaléka a Váci úti irodafolyosón történt, míg a kereslet 16 százalékát a Dél-Budai részpiacon regisztrálták.

Autók Őszi ülésszak Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás bérbeadás turizmus Praktiker Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány ingatlanIngatlanpiac oktatás energetika autó A KSH jelenti fogyasztási cikkek Deviza- és árupiac utazás Magyar Telekom Nyrt. Botrányok a politikában Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac iroda