Világgazdaság

Startra kész az új keretprogram

Nagyszabású konferenciával készül a Nemzeti Innovációs Hivatal a Horizont 2020 magyarországi elindítására. A november 26-i esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó, mintegy 70 milliárd eurós keretprogramra.

A széleskörű kampányra azért is szükség van, mert sokan még mindig nem ismerik eléggé a keretprogramok pályázatait és hajlamosak azokat összemosni a más európai uniós lehetőségekkel. „A Nemzeti Innovációs Hivatal kész minden segítséget megadni a magyar pályázóknak ahhoz, hogy a most záruló 7. keretprogramban elért sikereket meghaladó mértékben részesüljenek a Horizont 2020 által kínált új pályázati lehetőségekből” – nyilatkozta lapunknak Csuzdi Szonja, a hivatal illetékes munkatársa. Ezt a célt szolgálja a program hazai nyitókonferenciája is, amelyet számos információs nap, konzultációs lehetőség, gyakorlat-orientált képzés követ majd, mind Budapesten, mind a regionális központokban. A NIH főosztályvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy a 7. keretprogram most záruló 51 milliárd eurós kerete után 2014-20 között legalább 30 százalékkal több, együttesen mintegy 70 milliárd eurós támogatáshoz juthatnak a majdani kedvezményezettek. Vagyis sokkal több lesz a lehetőség, ezért is érdemes időben felkészülni a Horizont 2020 újdonságaira, s a várhatóan már december közepén megjelenő első pályázati kiírásokra.

Az alapos felkészülésre azért is szükség van, mert az Horizont 2020 keretprogram új szemléletet, struktúrát és koncepciót jelent, amelyet a sikeres pályázás érdekében részleteiben meg kell ismeri. Csuzdi Szonja szerint az egyik legfontosabb újdonság az, hogy erősödik a program innovációs tartalma. A következő hét évben az innovációs lánc minden eleméhez támogatást nyújtanak és cél az, hogy a támogatott projektek eredményei valóban megjelenjenek a piacon. Új elvárás az is, hogy a nagy társadalmi-gazdasági – például egészségügyi, környezetvédelmi, energetikai, közlekedési stb. – problémák megoldásában, az európai gazdasági és pénzügyi rendszer stabilizálásában, a növekedési lehetőségek biztosításában hangsúlyosabban vegyen részt a maga eszközeivel a Horizont 2020 is.

Kiemelt cél a program adminisztrációjának egyszerűsítése: a tervek szerint rövidíteni fogják a pályázat-értékelési és szerződéskötési időszakot, a pályázatok benyújtásától számított maximum nyolc hónap alatt el kell jutni a szerződéskötésig, s egyszerűbbé teszik a támogatási formákat és pénzügyi elszámolásokat is.

Jelentős változás, hogy a kis- és középvállalkozások támogatására - az amerikai SBIR (Small Business Innovation Research) program mintájára – új támogatási eszközt vezet be az Európai Bizottság. Ennek lényege az, hogy az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piacig - végigkísérik a kkv-kat. A folyamat elején egy átalány jellegű, 50 ezer euró támogatást kaphatnak a vállalkozások innovatív ötletük kidolgozására, stratégiai üzleti tervük elkészítésére. A második fázisban az elkészült megvalósíthatósági tanulmányok és üzleti tervek alapján kiválasztják a legjobbakat, s ezek megvalósítására már nagyobb összeget 0,5-2,5 millió eurót adnak. Lehetőség van arra is, hogy a meggyőző üzleti tervvel rendelkező kkv-k közvetlenül a második fázisban pályázzanak. A végső szakasz a piacra jutást segíti, itt már nem támogatást kapnak, hanem a finanszírozást segíti az EU, kockázati tőke bevonásával vagy egyéb pénzügyi eszközökkel (kölcsön, garancia). Mindehhez egy komplex mentori rendszert is társítanak. További fontos változás az új kkv támogató eszköz esetében, hogy egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges. A speciálisan kkv-k számára kialakított támogatási eszköz mellett a vállalkozások természetesen továbbra is bekapcsolódhatnak Horizont 2020 több partneres, nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködési projektjeibe.

A november 26-i budapesti Horizont 2020 nyitórendezvény programja többek között ezekre az újdonságokra fókuszál (program és regisztráció: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/rendezvenyek/uj-lehetosegek. A szervezők 600-700 résztvevőre számítanak.

Magyar tények és tervek

A 2007–13-as programban 1304 magyar pályázót támogattak, 230 millió euróval.

A Horizont 2020-ban való hazai részvételnél kiemelt cél a a nyertes magyar pályázók számának növelése, új szereplők mozgósítása országszerte és az elnyert támogatások növelése.

A sikeres szereplést hazai rásegítő pályázatok és Nemzeti Kapcsolattartók (NCP-k) szolgálják. Az NCP-k munkáját a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálja, feladatuk a program tematikus területeihez kapcsolódó információterjesztés, pályázati tanácsadás, partnerkeresés.

A Horizont 2020-ban való hazai részvételnél kiemelt cél a a nyertes magyar pályázók számának növelése, új szereplők mozgósítása országszerte és az elnyert támogatások növelése.

A sikeres szereplést hazai rásegítő pályázatok és Nemzeti Kapcsolattartók (NCP-k) szolgálják. Az NCP-k munkáját a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálja, feladatuk a program tematikus területeihez kapcsolódó információterjesztés, pályázati tanácsadás, partnerkeresés. -->

schiffer andrás energetika Jobbik-ügyek Siemens