Világgazdaság

Túl alacsony a kamat ahhoz, hogy lekösse a lakosság a pénzét

Túl alacsony a kamat ahhoz, hogy lekösse a lakosság a pénzét, és másik bankba sem éri meg átvinni az akciós kamatért. Emellett a rezsicsökkentés is okozhatta, hogy megnőtt a látra szóló betétállomány.

Rekordmagasan áll a hazai folyószámlákon a lekötetlen pénz. A teljes lakossági bankbetétállomány persze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint rohamléptekben csökkent tavaly, november végére már csak az ötéves negatív rekordnak számító 6886,5 milliárd forintot tartottunk a bankszámlákon. Ennek az összegnek viszont egyre kisebb részét kötötték le a háztartások, így a hónap végén a bankbetétek már csaknem az egyharmada látra szóló betét volt.

Abban, hogy az év utolsó hónapjaira 2200 milliárd forint fölé emelkedett a le nem kötött bankbetétek volumene, fontos szerepe lehet annak, hogy a bankok egyre kisebb kamatot fizetnek a bankbetétekre. „Annyira kevés már a plusz kamat, hogy nem éri meg a pénzt lekötni” – mondja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. „A bankoknak sincs már olyan égető szükségük arra, hogy lakossági betéteket gyűjtsenek, mint korábban” – teszi hozzá Gabler Gergely, az Erste Bank makroelemzője.

Az MNB adatai szerint novemberben az átlagos lekötött forintbetét-kamat mindössze 2,67 százalékos volt. Ez már olyan alacsony szint, hogy Suppan szerint az sem kizárt, a korábbi „kamatvadászok” pénze bennragadt az egyes bankokban. A többnyire áthárított tranzakciós illeték és a betétkamatokra kivetett növekvő terhek, például az augusztusban bevezetett 6 százalékos eho sokak kedvét elvehette attól is, hogy magasabb betéti ajánlatra vadászva utaztassák a pénzüket a bankok között, hiszen ezek a sarcok a nagyobb kamat által elérhető nyereséget a legtöbbször teljes egészében elvitték. Egy másik szakember szerint a rezsicsökkentés is eredményezhette, hogy nőttek a számlaegyenlegek. Ezek az intézkedések ugyanis sok háztartásnál növelték a megtakarításokat, de olyan kis összegekkel, amelyeket nem érte meg lekötni.

Az elmúlt néhány évben a háztartási folyószámlapénz- és a látra szóló betétállománya általában 1800-1900 milliárd forint között volt, kérdéses tehát, mit tesz majd a lakosság a most megjelent mintegy 300 milliárd forintnyi extra likviditással. Nem zárható ki, hogy a felhalmozott pénz egy részét karácsony közeledtével fogyasztásra fordították a háztartások, Suppan szerint viszont a fogyasztás tartós növekedése nem a megnőtt folyószámla-egyenlegek miatt következik majd be, hanem azért, mert növekedtek a reálbérek. A megtakarítások volumene a TakarékBank szakértője szerint a korábbi szinten maradhat.

Gabler szerint elképzelhető, hogy ott maradnak ezek a pénzek a folyószámlákon, de az sem kizárt, hogy a megtakarítók átcsatornázzák őket előbb-utóbb befektetési alapokba vagy az állampapírpiacra. Ez egyébként már az egész tavalyi év során jellemző volt a kisbefektetőkre, akik az év első tizenegy hónapjában 843 milliárd forintnyi betétet vettek ki a bankokból, aközben január és október között 646 milliárd forintnyi friss megtakarítást vittek az állampapír-, és 769 milliárdnyit a befektetésialap-piacra.

Jól fogyott a KKJ
Karácsony és az újesztendő első hetében is népszerű volt a lakossági állampapír – derül ki az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatójából. December 23. és január 6. között 32,3 milliárd forint értékben jegyeztek a befektetők egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyet, amelyre egyébként 3,75 százalékos kamatot kínált az állam.

A Féléves Kincstárjegy szokás szerint kevésbé volt kelendő, de abból is eladott az állam 1,1 milliárd forintnyi az ünnepek idején. Ennek az értékpapírnak az évesített kamata 3,5 százalékos. Az államadósság-kezelő november eleje óta nem csökkentette ennek a két állampapírnak a kamatát.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Vodafone Pénzügyi és gazdasági válság kutatás Simicska Lajos Bajnai Gordon magyar nemzeti filmalap választás 2014 turizmus tech Malév Forrong az arab világ Budai Gyula Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések Raiffeisen Vámos György Oroszország autóipar Elemzői vélemények oktatás energetika A KSH jelenti repülés mezőgazdaság Wizz Air betétBefektetési lehetőségek Élelmiszerpiac A munka világa TESCO-GLOBAL Zrt. utazás Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió Állami Számvevőszék Mark Carney Egyesült Államok ingatlanpiac infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás kamat