Világgazdaság

Siker a Startup Tavasz 2014

Május 30-án zárul a Nemzeti Innovációs Hivatal Startup Tavasz 2014 programsorozata, amit feltétlenül folytatandó kezdeményezésnek tart lapunknak adott nyilatkozatában Spaller Endre elnök. A rendezvénysorozat keretében jó pár induló innovatív vállalkozás tette meg első lépéseit a globális piac és talán a világhír felé

– Milyen célokkal indították el a programsorozatot februárban?

– A legfontosabb célunk az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget, képzési fórumot biztosítsunk azoknak a fiataloknak, akiknek van egy ragyogó ötletük és jó csapatuk, ám nem tudják, hogy miként építsenek fel és indítsanak el egy vállalkozást a globális piac felé. A Startup Tavasz 2014 egyúttal lehetőséget teremtett a megmérettetésre: áprilisi versenyünkre a magyarok mellett a közép-kelet-európai térség több más országából neveztek be fiatalok és szaktekintélyekből álló nemzetközi zsűri bírálta el a bemutatott vállalkozásokat. Így ez a rendezvényünk már igazolta, hogy nem túlzás Magyarország törekvése a regionális startup központ szerepére. Ez a jelzés még markánsabbá válhat május 30-án, amikor a verseny döntőjében a program tíz legjobb startupja mutatja meg magát.

– Mit sorolna a Startup Tavasz 2014 legfontosabb eredményei közé?

– A bemutatkozás, a képzés és a megmérettetés egyaránt fontos elemét képezték a rendezvénysorozatnak. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy jó modellt alakítottunk ki. Akik az induláskor látták ezeket a fiatalokat, most rájuk sem ismernének: előnyükre változtak, magabiztosak lettek, tudják, mit akarnak, készen állnak arra, hogy befektetőket találjanak, és segítségükkel felgyorsítsák lépteiket a globális piac felé. A lengyel résztvevők például azt mondták tapasztalataikról, hogy náluk még távolról sem olyan előrehaladott a startup ökoszisztéma kiépítése, mint Magyarországon. Figyelemre méltó eredmény az is, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) kezdeményezése értő fülekre talált: számos partner kapcsolódott be a programba, akik fontosnak tartják a startup vállalkozások támogatását. A május 30-i versenynek a Mobilitás és Multimédia Klaszter által immár hatodik alkalommal megrendezett Magyar Innovációs TechShow ad helyet a budapesti Grundon. A program védnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium, s a NIH mellett társszervezője a Design Terminal.

– Melyik ötletet emelné ki a versengő projektek közül?

– A döntőbe jutott fiatalok mind keményen dolgoztak, valamennyien megérdemlik az elismerést, úgy gondolom, szoros versenyre számíthatunk. Az áprilisi versenyen a NIH különdíját az a praktikus ötlet kapta, amelynek segítségével egy adott helyiségben a világítás követi az ott tartózkodó embert és így negyedére csökkenthető az áramköltség. Szerintem azok lesznek a legszerencsésebbek, akik a verseny hatására befektetőket találnak, vagy eljutnak valamelyik világhírű startup központba tapasztalatcserére.

– Lesz folytatása a programsorozatnak?

– Feltétlenül. A következő időszakban azonban az a legfontosabb, hogy a BudapestHub munkacsoport befejezze annak az adócsomagnak a kialakítását, amely kedvezményekkel segítené a startup vállalkozásokat. Ennek ősz elejére mindenképpen el kell elkészülnie ahhoz, hogy a kormány beépíthesse az új költségvetési törvénybe.

Józsa István