Világgazdaság

Leépülés vagy újjászületés?

Idén 15,8 milliárd forintot kell elkölteni a Liget Budapest projektre, ebből 4,1 milliárd forintot már át is utalt a kormány. Mostantól három évre bezárt a Szépművészeti Múzeum, ami az új múzeumi negyed kialakítása kezdőlpésének is tekinthető.

Tegnap 3 évre bezárt és ma már el is kezdődik a Szépművészeti Múzeum 8 milliárd forintba kerülő felújítása. Ez nem fogja éreztetni a hatását Európa kulturális életében, hiszen 2014-ben 540 ezren voltak kíváncsiak a múzeum kiállításaira, ami nagyságrenddel elmarad az európai nagyágyúktól. A párizsi Louvre maradt a világ leglátogatottabb múzeuma 2014-ben 9,3 millió látogatóval, az érdeklődők mintegy 70 százaléka pedig külföldről érkezett. A Themed Entertainment Association által alkotott 2013-as top 20-listán pedig nyolc londoni, négy párizsi múzeum található, de a Vatikáni, a firenzei Uffizi, az amszterdami Rijksmuseum és a szentpétervári Ermitázs is a legjobbak közé tartozik. A Liget projekt elvileg ebbe az elit klubba szeretné beléptetni Budapestet is.

„Már 2015 második felében megkezdődik a Petőfi Csarnok és az egykori Hungexpo-irodák bontása, a turistabuszoknak pedig a Vágány utcában alakítanak ki új parkolót. A projektre ebben az évben 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 4,1 milliárdot már át is utalt a kormány” – fogalmazott Baán László miniszteri biztos. A tervezett öt múzeum építésének költsége 75 milliárd forint, míg a Városliget komplex megújítása és fejlesztése, az új múzeumi negyedet is beleértve, mindösszesen 150 milliárd forint (ebbe a Fővárosi Állatkert bővítésére szánt 25 milliárd forint is benne van). Ez a KPMG hatástanulmánya szerint 10-12 év alatt megtérül, mert a megnövekvő turistaforgalom 1-1,5 millió plusz vendégéjszakát eredményezhet. Baán László úgy látja: Budapestnek olyan vonzerőre, egységes márkára van szüksége, ami Európából is látható, amiért érdemes útra kelni.

Jelenleg nagyjából olyan állapotban van a beruházás, mint 2007 nyarán a kormányzati negyed volt. Az is 150 milliárd forintba került volna, de az építészeti pályázat eredményhirdetése után elakadt. A múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat már decemberben lezárult, egyedül az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kellett új pályázatot kiírni, áprilisában hirdetnek majd eredményt. „A baloldal nemtörődöm kormányzásával és városvezetésével szemben, a Városligetre ma újjászületés és nem leépülés vár. Az ellenzék az elmúlt száz év egyik legnagyobb kulturális és családbarát fejlesztését támadja, amely végre megújítja és növeli a Liget zöldfelületeit is” – véli a kormány. A tervek szerint a Kós Károly sétányt lezárják az autósok elől, valamint az Állatkerti körútról is kiszorulhat az átmenő forgalom a troli- és turista buszok kivételével, a Kisföldalatti vasút pedig új megállóval bővülhet.

Az ellenzők véleményét nemrég Schneller István, volt budapesti főépítész foglalta össze: egyrészt a beruházás nem térül meg, mert a múzeumok miatt nem fog több turista érkezni Budapestre, másrészt olyan koncentráció jön létre, amit a városban szétterítve sokkal jobban lehetne hasznosítani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy számos olyan projekt fut egymás mellett az olimpiától a kongresszusi központig, amelyeket egységes műhelyben kellene összerakni, ennek azonban nyomát sem látja. Így pedig fennáll annak a veszélye, hogy a Bálnához, a Rácz-fürdőhöz, a Várbazárhoz vagy a szabadság téri tévészékházhoz hasonlóan csak az üresen kongó épületek számát szaporítja majd a kormány.

Drágább lesz a Parlament

A Szépművészeti Múzeumba és a Magyar Nemzeti Múzeumba is ingyenes belépést nyújtó Budapest Kártyát 2014-ben közel 80 ezer turista vásárolta meg. A kártya nem érvényes a Parlamentbe, ahol márciustól 30 százalékkal, 4000 forintról 5200 forintra emelkedik az Európai Unión kívüli látogatók számára a belépőjegy ára. A magyar és uniós felnőtteknek azonban marad 2000 forint. Az emelés oka, hogy az amerikai dollár árfolyama a forinthoz képest jelentősen emelkedett. Az utazási irodák nem értenek egyet az áremeléssel.

felújítás liget városliget