Világgazdaság

A kormány szerint hamis, amit az FT állít Paksról

Kovács Zoltán mindent tagad, állítja: hamarosan kész lehet a megállapodás.

Alig három perces sajtótájékoztatót tartott Kovács Zoltán a paksi bővítésről.  A kormányszóvivő csak felolvasta a kormány nyilatkozatát, amelyben cáfolják az FT értesülését, kérdezni nem lehetett.

A nyilatkozat szerint az EU hatóságai az első kormányközi megállapodás benyújtása után nem jelezte, hogy problémája lenne. A tavaly decemberi szerződésekkel kapcsolatban változtatásokat kértek. A folyamatban lévő egyeztetések azonban nem blokkolják a beruházást, és nincs hatással azokra - állítja a kormány. A kormányszóvivő szerint heteken belül véglegesíthetik az üzemanyag-szerződéseket.

A Financial Times minden értesülése hamis és téves - állítja a kormányszóvivő. Semmi mást nem mondott el azonban, arra hivatkozva, hogy mindent titkosítottak.

A kormányzati kommunikációban eddig csak káoszt láttunk abban a fél napban, ami eltelt a Financial Times hírének megjelenése óta.

Miután a brit lap megírta, hogy az EU blokkolja a paksi bővítést (pontosabban nem azt, hanem az ahhoz kapcsolódó szerződést a fűtőanyagokról), Navracsics Tibor EU-biztos azt nyilatkozta, hogy igaz az FT értesülése, Giró-Szász András viszont cáfolta, és bejelentette, hogy helyreigazítást kérnek. Lázár János ma reggel már arról beszélt: tárgyalások folynak az EU-val, egy minden félnek jó javaslatot készítenek.

euratomGúr Nándor energia fűtőelem Oroszország atom Roszatom Paks