Világgazdaság

Kompenzációt kapnak az olasz nyugdíjasok a válságkezelésért

Költségvetés Augusztusban néhány száz eurót kap közel 3,7 millió olasz nyugdíjas, akiknek a nyugdíját két évig nem indexálták az inflációval – így reagál egyelőre Matteo Renzi kormánya az alkotmánybíróság döntése nyomán előállt helyzetre.

A testület április végén alkotmányellenesnek minősítette Mario Monti szakértői kormányának döntését, amellyel befagyasztották a minimum háromszorosánál magasabb, lényegében a havi 1500 euró fölötti nyugdíjakat. Monti kormányának 2012 elején a fizetésképtelenség széléről kellett visszarántania az adósságterhét egyre nehezebben finanszírozó Olaszországot, és a befagyasztással 2012-2013-ban mintegy 5 milliárd eurót takarítottak meg.

Most viszont, ha mindenki visszamenőleg megkapná a kimaradt összeget, plusz kiigazítanák a mostani nyugdíjakat, az összesen mintegy 18 milliárd euróba kerülne. Ennek nyomán az olasz költségvetési hiány valószínűleg túllépné a 3 százalékát, vagyis az uniós küszöböt, így Renzi most csak azt a 2,18 milliárd eurót osztja ki, ami a szegénység enyhítésére volt félretéve az idei büdzsében.

A tegnap elfogadott kormányrendelet értelmében a havi 1700 eurónál alacsonyabb nyugdíjban részesülők augusztusban 750 euróhoz jutnak, majd sávosan csökken a visszatérítés, a havi 3200 eurónál magasabb nyugdíjat élvezők már nem kapnak semmit. Az elmaradt indexálással 2016-tól kezdve igazítják ki a juttatásokat, az havi 5-15 euró pluszt jelent majd. Az olasz nyugdíjfolyósító adatai szerint az országos átlagos öregségi jelenleg havi 1098 euró – a közalkalmazottaké 1773 euró –, de a juttatások 64 százaléka nem éri el a havi 750 eurót.

Az Európai Bizottság júniusban teszi közzé véleményét Olaszország idei költségvetési programjáról, amely eredetileg 2,6 százalékos hiánnyal számolt; Brüsszel annyit jelzett, hogy a kormány lépéseitől is függ, mennyire veszik majd figyelembe az alkotmánybírósági döntés hatását.

Autók Tavaszi ülésszak - Vita Nemzetközi konfliktusok sztrájk infrastruktúra-fejlesztés kutatás turizmus makroadatok Tőzsdei elemzések Lázár János Ukrajna autóipar infláció oktatás gyógyszeripar A KSH jelenti Reklám és Média béremelés makromutatók kompenzációIngatlanpiac átlagkereset Élelmiszerpiac hitel fogyasztóvédelem IMF-megállapodás utazás Európai Unió Fővárosi ügyek Korábbi konferenciák biztosítás nyugdíj bankadó Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon