Világgazdaság

A rossz fizetésűek aránya nőtt leginkább Magyarországon

Az európai országok többsége képes volt növelni a jól fizetett munkakörök számát is a válság után. Nálunk ez nem igazán sikerült - írja a hvg.hu.

Az unióban a 2008-as negatív trendek óta mostanára kezd kilábalni a a válságból, ami azt jelenti, hogy nő a foglalkoztatottság, és 2013 szeptembere óta csökken a is – derül ki az Eurofound európai uniós ügynökségidei jelentéséből, amire a hvg.hu hivatkozik. Azt is megnézték, hogy 2011 és 2014 második negyedévének viszonylatában milyen típusú álláshelyekkel érték el a tagországok a növekedést.

A legtöbb európai országban egyértelmű a trend, hogy a magasabb képzettséget igénylő, legjobban fizetett munkahelyek magas arányban szerepeltek a növekedésben.

Probléma ott van, ahol a közepes fizetésűek aránya alig nőtt, vagy éppenséggel csökkent, és az alacsony fizetésűek aránya is jelentősen nőtt. Ez ugyanis a középosztály lecsúszásának a jele.

Magyarország viszont még ennél is rosszabb képet mutat: azok közé az országok közé tartozik, ahol a rossz fizetésűek aránya nőtt a legjobban. Mi tehát szembe megyünk a fő trenddel, mert nálunk a képzett embereket foglalkoztató, nagyobb hozzáadott értéket termelő, és ezért magas fizetéssel honorált állások csak kis arányban jönnek létre.

Nemzetközi konfliktusok Donald Trump turizmus makroadatok Raiffeisen Oroszország energetika görög adósság makromutatók mezőgazdaság A munka világa hitel Európai Unió Piacbefolyásoló adatok képzetlen Barack Obama