Világgazdaság

Befektetésre veszik a lakásokat

A befektetési célú vásárlások pörgetik a hazai ingatlanpiacot – állítja az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérkép című felmérésében. Az idei a kilábalás éve lehet a lakáspiacon, az árak emelkednek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tranzakciós adatai alapján az első három negyedévben országos átlagban 13 százalékkal nőttek az ingatlanárak, holott tavaly még csak Budapesten és a megyeszékhelyeken drágultak a lakások. Az idén egyébként a fővárosban 14, a nagyvárosokban 10, a többi településen pedig 8 százalékkal mentek feljebb az árak.

A 19 megye közül egyedül Nógrádban nem volt áremelkedés, ott minimális mértékben csökkent a lakóingatlanok ára. Tizenöt százalék fölötti drágulást mértek ugyanakkor Békésben és Hajdú-Biharban. Győr-Moson-Sopron megyében szintén valamivel nagyobb mértékben emelkedtek az árak, mint Budapesten.

Mivel a vásárlók fő motivációja a ezért a legolcsóbb és kiadással jól hasznosítható lakások a legkeresettebbek. A panellakás is vonzóvá vált az elmúlt évek felújítási programjainak és a rezsicsökkentésnek köszönhetően. A panelek ára átlagosan 14, míg a téglalakásoké 13 százalékkal emelkedett, ehhez képest az önálló házak csupán 5 százalékkal drágultak. Az alacsony kamatok is fűtik a piacot, hiszen az albérleti piacon könnyedén elérhető 6-8 százalékos hozam is. Az eladók alkuhelyzete sokat javult, sok, korábban eladhatatlan lakás kelt el megemelt áron.

IKEA Nemzetközi konfliktusok választás 2014 turizmus lakásEnergetika sport energetika Részvénypiacok Air France - KLM Jobbik-ügyek ingatlan Deviza- és árupiac utazás Magyar Posta Zrt. Varga Mihály biztosítás BÉT ingatlanpiac Angela Merkel