Világgazdaság

Az őszi vetésre és az ültetvényekre már szerződnek

A múlt héten megkezdődött az agrárbiztosítási szezon. Az idén négymilliárd forint jut támogatásra, ez el fog fogyni a biztosítók szerint.

Megkezdődött a mezőgazdasági biztosítások szezonja, a gazdák a múlt héttől igényelhetik ismét az államilag támogatott konstrukciókat. Vannak, akik már fel is keresték a biztosítókat. „A kötési szezon elején jellemzően az ültetvényekre és az őszi vetésekre kötnek szerződéseket a termelők” – mondja Füzesi Dániel, a Groupama Biztosító mezőgazdasági szakértője. Az igazi rohamra azonban még néhány hetet várni kell, a vetést előkészítő munkálatok ugyanis csak a belvíz levonultával kezdődnek meg, a biztosításokat is ezt követően kötik, illetve újítják meg a gazdák.

Az idén a tavalyinál 33 százalékkal több, összesen 4 milliárd forintos támogatást nyújt az állam az agrárbiztosítást kötőknek. Ahhoz, hogy ez a forrás teljesen elfogyjon, körülbelül 10 százalékkal kellene nőnie a piacnak tavalyhoz képest. Erre Füzesi szerint jó esély van, mert a terményárak emelkedése és az, hogy az idén már az önkormányzatok és a nagyvállalkozások is jogosultak a támogatásra, megkönnyíti az üzletkötők munkáját.

A gazdák – akárcsak az elmúlt években – háromféle támogatott konstrukcióból választhatnak, az „A” típust csak néhány fajta növénykultúrára (jellemzően gabonák, emellett alma, szőlő és körte) lehet megkötni, és teljes körűen lefedi a kockázatokat. Ez a biztosítás jellemzően a legdrágább a háromféle konstrukció közül. A „B” típus már többféle növényre köthető, és össze lehet benne válogatni a fedezeteket: aki például csak téli fagykárra szeretné megkötni, de a jégesőtől nem tart, megteheti, hogy csak a fagykárra biztosítja a termést. A „C” típus a legrugalmasabb, bármilyen növénykultúrára megköthető, és szintén szabadon összeválogatható, milyen kockázatokra nyújtson fedezetet.

Az állam a gazdákat legfeljebb a biztosítási díj 65 százalékáig támogatja, ha teljesen kimerül a négymilliárd forintos keret, akkor ez az arány csökkenhet. A háromféle konstrukció megkötői közül a „C” típusút kötőknél mérséklődhet a legnagyobb mértékben a kedvezmény, és az „A” típust kötőknél maradhat a legnagyobb arányú a támogatás. Tavaly például, amikor a hárommilliárd forintos támogatási keretet 700 millió forinttal lépték túl a gazdák, a „C” típust kötők végül 30, a „B” típust kötők pedig 52 százalékos hozzájárulást kaptak, az „A” típusnál megmaradt a maximális 65 százalék.

A gazdák számára egyre fontosabb az öngondoskodás, ezt jelzi, hogy 2012 óta, mióta megjelent az állami támogatás ezekre a termékekre, egyre többen kötnek biztosítást. Tavaly annak ellenére is, hogy a nagyvállalatokat kivették a támogatotti körből, és csökkentek a terményárak, az állománydíj meghaladta az 5,7 milliárd forintot. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének adatai szerint legtöbben még mindig a „B” típust választották, az ilyen biztosítások állománydíja megközelítette a 2,7 milliárd forintot, de az „A” típus egyre kedveltebb, az állománydíja meghaladta a 2 milliárd forintot.

Egy friss kutatás szerint az idén is sokan kötnek majd biztosítást. Az Agrisk.hu felmérése szerint a gazdák fele már legalább egyszer kötött mezőgazdasági biztosítást, és a válaszadók 43 százaléka biztosan, további 43 százaléka pedig valószínűleg köt új mezőgazdasági biztosítást egy éven belül. A legnagyobb veszélyforrásnak a termelők a jégesőt, a viharokat, valamint az aszályt tartják.

agrárbiztosítás