Világgazdaság

Kevés a magyar szabadalom

Tízből nyolc hazai vállalatvezető tart attól, hogy cége nem tud majd alkalmazkodni a technológiai fejlődéshez, 81 százalékuk viszont egyetért abban, hogy a digitális ipari technológiák a következő tíz évben gyökeresen átalakítják majd az iparágakat – derült ki a GE 23 országra kiterjedő, Globális Innovációs Barométer című felméréséből derült ki. Magyarországon 101, innovációért felelős felső vezetőt is megkérdeztek, és ebből világossá vált az is, hogy csak minden második hazai vállalatvezető elemzi és használja fel üzleti stratégiájának elkészítéséhez és a döntéshozatalhoz a cége rendelkezésre álló, óriási adatmennyiséget (big data).

A WEF (World Economic Forum) is előbbre rangsorolja Magyarország felsőoktatási rendszerének általános adottságait, és sokkal hátrábbra azt a képességét, hogy a kutatások eredményeiből piacképes fejlesztések váljanak. 2015-ben Magyarország csak 99 szabadalmat nyújtott be az Európai Szabványügyi Hivatalhoz, ezzel pedig majdnem az euró­pai ranglista végén található.

A nem túl kedvező hazai helyzetet a saját bőrén is érzi a jelentős magyarországi tevékenységgel rendelkező, amerikai GE. „Mi a köz- és a vállalati szféra hatékony együttműködésében hiszünk, mert csak így születhetnek a gazdasági növekedést segítő termékek és szolgáltatások” – mondta a Világgazdaságnak Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke.

A GE elindította saját, hatalmas új üzletét is: 2016 februárja óta működik a kifejezetten ipari megoldásokat kínáló felhőalapú platformja, amely révén a vállalaton kívüli fejlesztők is erősíthetik, fejleszthetik a digitális ipari környezetet. A Predix nevű felületen alapuló ipari megoldások 2016-ban több mint 6 milliárd dollár többletbevételt hozhatnak a GE-nek, 2020-ban pedig már 15 milliárd dollárt is.

„Ezenkívül természetesen további, komoly szaktudást igénylő munkahelyeket teremtünk Magyarországon és a térségben, ahol digitális tevékenységeink további több mint 700, magasan képzett IT szakember felvételét teszik szükségessé” – jelentette ki Peter Stracar, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős vezérigazgatója. A társaság nemrég elkészült európai tanulmánya szerint az ipari internetben rejlő gazdasági potenciál 2,8 ezer milliárd eurót is hozzáadhat Európa teljes GDP-jéhez 2030-ig, amely a jelenlegi európai gazdaság negyedével egyenértékű.

Hillary Clinton tech makroadatok INA szabadalom Szijjártó Péter makromutatók Tarlós István Deviza- és árupiac Európai Unió magyar szabadalom ingatlanpiac Ryanair