Világgazdaság

Orbán szerint ez a négy válság sújtja Európát

Európa egyszerre négy válsággal kénytelen szembenézni; gazdasági-versenyképességi, demográfiai, biztonsági és külpolitikai krízis van egyszerre - fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén csütörtökön Brüsszelben.

A külpolitikai válság a miniszterelnök szerint úgy értendő, hogy jelenleg Európa nem vagy csak nagyon kis mértékben képes befolyásolni azokat a folyamatokat, amelyek a térségben zajlanak. Példaként a szíriai és az ukrajnai konfliktust említette.

Felidézte, hogy a következő években az európai 1-2 százalék lesz, a kontinens globális szereplőből regionális szereplő lett, és hamarosan azért is meg kell majd küzdenie, hogy regionális hatalom maradhasson.

Új korszak kopogtat Európa ajtaján

Új időszak kopogtat Európa ajtaján - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén csütörtökön Brüsszelben.

A miniszterelnök elmondta, ebben az új korszakban az emberek nyílt társadalmak helyett demokratikus társadalmakat akarnak. Ezzel kapcsolatban az az első kérdés, hogy Európa és az mennyire áll készen arra, hogy alkalmazkodjon ehhez - jelentette ki.

makromutatók