Világgazdaság

Online feketelista: vezet a kéretlen kapcsolatfelvétel

Az internetezők mintegy hetven százaléka már áldozatul esett a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének – derül ki a Microsoft által a biztonságos internet napja (Safer Internet Day – SID) alkalmából készített felmérésből.

A társaság globális, 14 országra kiterjedő kutatásában 17 online veszélyforrást azonosítottak, közülük egy átlagfelhasználó kettőnek már áldozatul esett. A felmérésből az is megállapítható, hogy milyen fenyegetések szerepelnek a netes feketelista élmezőnyében. Az első helyen a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel található, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartalmú üzenet, végül az on­line zaklatás zárja a sort.

Minden második megkérdezett pedig úgy nyilatkozott, hogy aggódik az internetes veszélyek miatt. A Microsoft kutatásának egyik meglepő eredménye, hogy annak ellenére, hogy a fiatalok több időt töltenek a weben, mint a felnőttek, kevésbé vannak kitéve a veszélyeknek.

A felmérés alapján ugyanis tíz fiatalból hat kerül veszélybe a világhálón. Számukra a trollkodás és az online zaklatás a legnagyobb probléma. A megkérdezett fiatalok 45 százaléka jelezte, hogy elég felkészültnek és magabiztosnak érezte magát ahhoz, hogy megfelelően kezelje az online kockázatokat. A válaszadók 52 százaléka nem volt tisztában azzal, hol és hogyan kaphat segítséget az internetes veszélyek kezelésében. Az adatok szerint a fiatalok ugyan technikailag elég képzettek a világháló használatához, de csak kevesen képesek megvédeni magukat az ott leselkedő veszélyektől.

A biztonságos internet napját az Safer Internet Program akciótervének keretében már a világ több mint 120 országában – köztük az EU mind a 28 tagállamában – megtartják február második keddjén. Ez része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobileszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és lehetséges veszélyeire is, tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok kezeléséről.

Az online fenyegetések jelentette problémát jól érzékelteti a Kaspersky Lab felmérése is, amely szerint súlyos károkat okoz a kiberbűnözés a magánszemélyeknek is. Az informatikai biztonsági cég adatai alapján az online támadások áldozatai átlagosan 140 ezer forintos kárt szenvednek, de minden tizedik válaszadó esetében közel másfél millió forint ez az összeg.

online kommunikáció safer internet day személyes adatok adatvédelem kiberbűnözés