Világgazdaság

Tarlós: volt egy kis tányércsörgés

Volt egy kis tányércsörgés abból, hogy a fővárosi Erzsébet teret egy törvénymódosítással államosították - nyilatkozta a Figyelőnek Tarlós István.

A főpolgármester a lapnak elmondta, hogy nem tudja, ki volt ennek az ötletgazdája. "A miniszterelnököt félrevezették az ügyben. Valaki azt állította neki, hogy történt egyeztetés a fővárossal. Ez pontatlan információ, nem volt ilyen egyeztetés. Sürgősen ki kell találni valamilyen kompenzációt, hiszen az Erzsébet tér szerepel a főváros vagyonleltárában" - nyilatkozta Tarlós István a Figyelőnek.

A főpolgármester szerint a főváros már 2011 januárjában megtette a feljelentést a 4-es metró ügyében. (Ezzel kapcsolatban itt olvashat részleteket!) Az OLAF egy évvel később kezdett el nyomozni. A Magyarország által visszafizetendő összegről a döntés - a fellebbezések hatására - évekig, akár 2019-ig is elhúzódhat.
Tarlós István korainak tartotta még a 2019-es újraindulására vonatkozó kérdést. "Annyit azért mondanék, hogy én már 2014-ben sem kapaszkodtam ebbe a székbe. Ha valaki ma vetné fel nekem ezt a kérdést, hosszan kellene gondolkodnom. Pillanatnyilag nincsenek ezzel kapcsolatban pozitív elhatározásaim" - mondta.

Az M3-as metró felújítására az előző érvénytelenné nyilvánított pályázat után a BKV kiírt egy másik, immár a kiviteli tervek alapján beárazható tendert. "Ha nem akarunk néhány év múlva olyan helyzetbe kerülni, mint ami az elődeink számára most a 4-es metrónál előállt, akkor nagyon figyelnünk kell az árakra. Hozzátenném, hogy a mérnökárak azért olyan nagyon nem lehettek alacsonyak, mert azok kiszámításánál a 4-es metró hasonló adatait használták alapként a tervezők. Nehezen lennék meggyőzhető arról, hogy a 4-es metró kivitelezői ráfizettek. "

A Lázár Jánossal folytatott vitájáról a főpolgármester a következőket nyilatkozta: "A kettőnk között folyó vita, amelyet a sajtó felnagyít, egyáltalán nem személyes jellegű. Én nem vagyok az ő felettese, ő nem az én főnököm. Nem vagyunk egy korosztály sem. Nem is ugyanazt a pályát akarjuk befutni. Én, ha hívnának, se mennék oda, ahol ő van, őt meg nem hiszem, hogy az életben valaha is megválasztanák budapesti főpolgármesternek - legalábbis amíg közvetlen választás van. Soha nem rivalizáltam vele és nem is fogok. Egyszóval: nincs okunk a szembenállásra.

Ő szívesebben küzd a vidék preferálása érdekében, én meg sokkal szívesebben állok ki Budapestért. A forrásokért való küzdelem időről időre előkerült. A sajtó ezt felkapta, ezért lett némi személyes jellege. De konkrét személyes ok nincs."

OLAF-jelentés Budapest Tarlós István