Világgazdaság

Gyengülési hullám következhet a tengerentúlon

Az elmúlt hetekben kisebb fordulatot vett a növekedés az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 index megtörte az elnökválasztás után indult optimizmus által táplált emelkedő trendjét. Kialakult egy csökkenő trend, amelynek a jegyzés jelenleg az aljánál tartózkodik, a 2326-os Fibonacci-szint közelében.

További csökkenésre számítunk a következő egy-két hét során, miután az RSI indikátor is eladási jelzést adott. A folyamat alatt a potenciális támaszszintek 2300, majd 2260 közelében vannak. Heti bázisú grafikonon utóbbi látszik stabilabbnak. Amennyiben a jegyzés mégis felfelé indulna, úgy lehetséges ellenállás 2357, illetve 2377 közelében várja az indexet. Utóbbinál húzódik a trendcsatorna felső széle is.

A német DAX 30 ugyan szintén megtörte az aktuális emelkedést támogató növekvő trendjét, de kisebb „kisiklás” után, az utolsó két kereskedési napon ismét emelkedésbe fogott. Jelenleg a 12 047 közelében húzódó ellenállás leküzdése a feladat, ezt 12 181 követi. Ha nem lenne erő az emelkedéshez, lefelé a lehetséges támaszok  12 010, illetve 11 637 közelében alakulhatnak ki. A trend az utóbb említett szint elérése esetén sem vált még át egyértelműen csökkenőbe.

Eközben a BÉT vezető részvényeinek mozgását összesítő index egyértelműen „délnek” fordult. A BUX jelenleg egy csökkenő ékalakzat területén halad. Ebből az alakzatból a kitörés jellemzően felfelé történik, leginkább a formáció csúcsának közelében. Ez esetünkben április végére, 31 000 pont közelébe esik, ami megfelel a tavaly szeptember vége óta tartó emelkedés 38,2 százalékos korrekciójának. Egy akkor megvalósuló kitörés célára 33 000 közelében lenne. Ha a jegyzés most mégis felfelé indulna, úgy a kurzusnak először a csökkenő trend vonalát kellene átlépnie, majd a 33 100 közelében lévő támasz következhet.

A Mol részvényeinek árfolyama továbbra is sávozást mutat 19 970–21 200 között, de ezzel együtt látszik egy csökkenő trend is, amely a jegyzést a sáv alja felé tereli. Továbbra is arra számítunk, hogy a kurzus az így kialakult háromszögből lefelé lép ki, és a korábbi emelkedés trendvonalához tér vissza, 18 700 és  19 000 közé. Ha a jegyzés mégis emelkedésnek indulna, a jelenlegi kereskedési sáv felső széle erős ellenállást jelentene a továbbiakra nézve.

Az OTP Bank részvényeinek jegyzése továbbra is a február 22-től indítható csökkenő trend vonala alatt mozog. Konszolidáció kezdődött 8220 közelében, azonban ez még nem vezetett az uralkodó trend megtöréséhez. Ha a jegyzés az említett támaszszint feletti zárásokat képes produkálni, akkor a csökkenő trend megtörhet, és 8446, majd 8751 elérésére nyílhat kapu. Ezt támogatja a március 23-i forgalom mértéke is, azonban még indikátoroldalról sincs vételi jelzés. Amennyiben a kurzus letörné mostanában az előzőekben emlegetett támaszt, ezt követően potenciálisan 7880 és 7490 közelében helyezkednek el támaszszintek.

A Richter Gedeon részvényeinek árfolyama ismét megközelítette a 2016 júniusának végén indult emelkedés trendvonalát, majd onnan az utóbbi két kereskedési napon nőni tudott. A másodlagos trend még csökkenő maradt. Amennyiben a jegyzés ez alól kibújik, az 6600 és 6700 eléréséhez nyitna kaput. Ellenkező esetben megtörhet az említett emelkedő trend, és a jegyzés 6160 közelébe esik vissza, amit újabb támasz csak 5850 közelében követ.

A Magyar Telekom árfolyamát az idén februárban indult csökkenő trend a tavaly februárban indult emelkedés trendvonalához terelte vissza, ahonnan a jegyzés felpattant, és megpróbált kibújni a csökkenő trend alól, sikertelenül. Ha a kitörés sikerül, az 497-hez, majd az 513–521 közötti rés betöltésére nyithat kaput. Ellenkező esetben a jegyzést a már említett emelkedő trend megtörése után a 478 közelében lévő támasz, majd a 475–471 közötti rés betöltése várja.

tőzsde pénzügy Részvénypiacok