Világgazdaság

Hatmilliárd a nyomortelepekre

Két új felhívásban összesen 12,4 milliárd forintos pályázati forrást hirdetett meg a kormány a megyék és megyei jogú városok gazdaságának és városrehabilitációjának támogatására.

A Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) keretében kiírt pályázati keretösszeg felét a leromlott városok területi rehabilitációjára fordítják, amely több irányból segíti az ottani lakosság felzárkóztatását, elsősorban szociális lakásfejlesztéssel, amit a pályázó önkormányzatok építéssel, vásárlással és felújítással is megvalósíthatnak.

A kiírásban konkrétan meg van nevezve az illegális hulladéklerakók felszámolása, a térfigyelő kamerák kiépítése és egyéb fejlesztések, mindezekre összesen 6,2 milliárd forint jut. Ezt a forrást egészíthetik ki a pályázók, mivel a támogatás ugyan vissza nem térítendő, és százszázalékos előfinanszírozásra is lehetőséget ad, de a nyertes önkormányzatoknak és társadalmi partnereiknek vállalniuk kell, hogy a kapott összegen felül önerőből fedezik a projektek költségigényét.

A Miniszterelnökség honlapján közzétett részletes pályázati kiírásban több támogatható területet jelöltek meg, például szociális bérlakások kialakítását vagy korszerűsítését, önkormányzati tulajdonú lakóépületek, illetve lakások és melléképületeik megszüntetését. A szegregált területekről társasházi és lakásszövetkezeti tulajdonban lévő lakóépületek is pályázhatnak korszerűsítésre, konkrétan homlokzati nyílászárók energiahatékonyság-javulást eredményező cseréjére, tartószerkezeti elemek, tető, homlokzat és födémek felújítására, szigetelésére, a lépcsőház, a külső és belső folyosók, bejáratok felújítására, az épület gépészeti berendezéseinek kialakítására, felújítására vagy cseréjére, valamint telken belüli hiányzó közművek kiépítésére.

A pályázattal azért célozzák a telepszerű körülmények között élők életkörülményeinek javítását, a hátrányos helyzetűek alapvető szociális készségeinek erősítését, hogy lehetővé tegyék későbbi munkaerőpiaci részvételüket. Emellett az önszerveződésre, a stratégiai jövőformálásra képes helyi és térségi közösségek kialakításához kívánnak hozzájárulni – derül ki a részletes kiírásból, amelynek általánosságait a beadott pályaművekben kell konkrétumokra fordítani.

uniós források Top