Világgazdaság

A tokiói olimpia előtt kész lesz a Sportkórház

Az új Sportkórházat legkésőbb 2019. év végéig átadják, mégpedig azért, hogy a 2020-as tokiói olimpián induló sportolók felkészülését segíthesse – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdaságnak.

Az új Sportkórházat legkésőbb 2019. év végéig átadják, mégpedig azért, hogy a 2020-as tokiói olimpián induló sportolók felkészülését segíthesse – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdaságnak. Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), vagyis a Sportkórház véglegesen a budapesti Karolina úton működik majd. A Karolina úti ingatlan felújítására és fejlesztésére 10 milliárd forintot különítettek el.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: MW Kép: MW[/caption]

A megújuló intézménynek sport- és népegészségügyi feladatokat egyaránt el kell látnia. A jelenlegi Sportkórház százágyas, ebből 40 mozgásszervi sebészeti, 60 rehabilitációs férőhely. Hogy az új Sportkórház hány ágyas lesz, és hány orvosra lesz szükség, azt még nem lehet tudni – közölte az Emmi. Az viszont szinte biztos, hogy a mostaninál többre, ugyanis Berkes István, az OSEI elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásáért felelős miniszteri biztos korábban azt mondta, az utóbbi években jelentősen nőtt a sportolók száma Magyarországon, az új Sportkórházban a jelenlegi 140 fős sportorvosi létszám szűkös lesz.

Az új Sportkórház a 21. századi követelményeknek megfelelően a legkorszerűbb műszerekkel lesz felszerelve. A meglévő gépek egy része persze átkerül a mostani Sportkórházból, de új műszerek beszerzésére is szükség lesz – közölte az Emmi.

A teljes beruházás, a Testnevelési Egyetem (TF) rekonstrukciója várhatóan csak 2022-re fejeződik be. Az összesen 40 milliárd forint költséggel tervezett fejlesztés első ütemére 12 milliárd forintot szánnak. A TF újjáépítésének első szakaszában felújítják, illetve befejezik a valaha a Sportkórház számára elkezdett, ám eddig el nem készült Alkotás úti épületet. Ezt a tervek szerint 2018 áprilisában adják majd át, és ez lesz a TF főépülete. Az egyetem jövő nyáron át is költözik az új épületekbe.

Ezt követően indul majd a 2020-ig tartó második ütem. Ebben a fázisban a jelenlegi főépületen kívül minden mást lebontanak. Építenek egy új, 50 méteres fedett uszodát, vívócsarnokot, tornacsarnokot, atlétikai csarnokot, valamint egy multifunkciós sportcsarnokot is. A gyógyítás mellett kutatási és oktatási központ is lesz az új campusban.

A TF jelenlegi 30 ezer négyzetméteres területéhez csatolják az OSEI nagyjából ugyanekkora területét és a Csörsz utcai sportpályát is, így közel tízhektáros egyetemi városban folyhat majd az oktatás.

sport Testnevelési Egyetem